YARSAV, TBMM'de CHP, MHP ve BDP gruplarını ziyaret ederek, Meclis Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişikliği teklifine destek vermemelerini istedi.
YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan ve yönetim kurulu üyeleri Meclis'te, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, BDP Grup Başkanvekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız, ardından da CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'la görüştü.

-"ANAYASA PAKETİ SİVİL DARBE GİRİŞİMİ"-

Okay'la yapılan görüşmenin ardından açıklama yapan YARSAV Başkanı Tarhan, Meclis'e sunulan Anayasa paketinin "yargıyı nokta hedef alan, yargı bağımsızlığını, güçler ayrılığı ilkesini ve demokrasiyi yok eden sürecin son aşaması' olduğunu söyledi. Tarhan, "Bu anlamda halkımızın temsilcileri olan Meclis'te grubu bulunan parti temsilcileriyle bugün Anayasa paketinin Meclis'ten geçmemesi yolunda destek arayışıyla, Meclis'te bulunuyoruz" dedi. AKP dışındaki siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşme yaptıklarını, AKP'nin henüz randevu taleplerine yanıt vermediğini dile getiren Tarhan, siyasi partilerden "Güçlülere karşı güçsüzleri koruyan, her zaman onların arkasında duran bağımsız yargının ve demokrasinin korunması yolunda kendilerinden destek talebi"nde bulunduklarını kaydetti. Meclis Başkanı'ndan da randevu istediklerini ifade eden Tarhan yine sivil toplum örgütleri, Barolar Birliği, akademisyenlerle de görüşmeyi planladıklarını söyledi. Tarhan, "Bu konudaki destek arayışlarımız sürecektir. Yüksek yargının sayın başkanlarıyla görüşmeyi düşünüyoruz. YARSAV olarak bu anayasa paketinin demokrasiye karşı bir müdahale olduğunu ve sivil darbe girişimi olduğunu düşünüyoruz. Bunun engellenmesi yolunda halkımızın demokrasi yanında duracağına ve demokrasiyi seçeceğine olan inancımız tamdır. Bu konudaki destek arayışlarımız sürecektir" diye konuştu.

-"CHP YARSAV'IN ENDİŞELERİNİ PAYLAŞIYOR"-

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise YARSAV'ın Anayasa değişikliği teklifinin içerisindeki özellikle yargıya ilişkin bölümlerdeki endişelerini CHP grubuyla paylaştığını söyledi. Okay CHP olarak bu endişeleri paylaştıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
"YARSAV, açıkçası bu paketin doğrudan doğruya demokrasiye bir müdahale olduğunu, bir sivil darbe olduğunu, kuvvetler ayrılığı ilkesini ortadan kaldırdığını, hukuk devleti ilkelerini ve cumhuriyetin temel
prensiplerini yok eden bu anlayışa karşı parlamentoda grubu bulunan siyasi partiler ve gerekli gördükleri milletvekili arkadaşlarla görüşme kararı almışlar. Bu belki Türkiye'de ilk kez oluyor. Konumları gereği böylesine bir yanlıştan TBMM'nin dönmesi için parlamento içerisinde bu kararı, bu iradeyi gösterecek olan siyasi partilerle ve milletvekilleriyle görüşecekler. Bu konudaki endişelerini biz de paylaşıyoruz. Başlangıcından bu yana AKP grubu ile bir anayasa değişikliğine gitmeme kararlılığımızda ne kadar isabetli davrandığımızı bir kez daha gözler önüne seriyor bu girişim."

-"CHP'NİN İMZA ENDİŞESİ YOK"-

AKP'nin HSYK'nın veya Anayasa Mahkemesi'ne yönelik girişimleri olacağını ifade ettiklerinde "niyet okuyucusu' olmakla suçlandıklarını ifade eden Okay, AKP'nin değişiklik teklifiyle ne kadar "art niyetli' olduğunun net olarak ortaya çıktığını söyledi. Okay şöyle konuştu:
"AKP artık son nokta olarak yargıda değişimi gerçekleştirip, sivil diktasını ilan etmek istiyor. Sadece ve sadece milletvekilleri tarafından önerilebilecek olan bir anayasa değişikliğinin ne hazindir ki imzaları peşin alındı, üzerine paket monte edildi. Böyle bir anayasa değişikliği yapılmak isteniyor. Kaldı ki biliyorsunuz, anayasal toplumsal mutabakat metnidir. Toplumsal mutabakatı göz ardı eden, doğrudan doğruya AKP'nin anayasasını Meclis'e sunan siyasal iktidara karşı inanıyorum ki parlamentoda yeter destek bulamayacaklardır. Parlamentoda yeter destek bulamadıkları takdirde bu paket geri dönecektir. Ama belki parlamentoda AKP'nin siyasi dayanışma anlayışı içerisinde ve kimileriyle yapacağı özel pazarlıklarla olası 330 rakamını geçerlerse, bilesiniz ki hukuk devletine karşı olan bu girişim, CHP tarafından o aşamada gerekirse Anayasa Mahkemesine gidebilir. Anayasa Mahkemesine gitme sürecinde imza olur olmaz, bu konuda CHP'nin endişesi yoktur. Hukuk devletine sahip çıkacak, hukukun üstünlüğüne inanan, yargı bağımsızlığına ve hakim teminatına ve kuvvetler ayrımına inanan, demokrasiye inanan bu parlamentoda en az 110 milletvekili vardır. O 110 milletvekiliyle gerektiğinde Anayasa Mahkemesine başvurulabilir. Ama bilesiniz ki referanduma gidilse dahi, bu AKP için güvenoyu referandumu olacaktır. Kendi özel yargısını kurmak isteyen bir siyasal iktidara karşı vatandaş, yaşadığı sıkıntıları da göz önüne alarak gerekli cevabı verecektir."

-"CHP'DE FİRE OLACAK ARKADAŞIN CHP'DE YERİ YOK"-

Okay CHP'den fire olacağına ilişkin basında yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine Okay, "Zannederim medyada ilgi alanı bunlar olmuyor. AKP'den kaç fire olacak, oniki mi yirmi mi? CHP'den bir mi iki mi? Ben hukuk devletinden, demokrasiden bahsediyorum. Türkiye'nin geleceğinden bahsediyorum. Medya ise bunu maç skoru gibi düşünüyor. Hukuk devletine inanan 110 kişi olacaktır. Onda da hiçbir tereddüdümüz yoktur, sizin de endişeniz olmasın. CHP'den de hiçbir fire olmayacaktır. CHP'de fire olacak arkadaşın CHP içerisinde yeri yoktur. Çünkü CHP'nin ilkeleri bellidir" diye konuştu.(ANKA)
(EG/ÖMR)


  ANAYASA ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ FARKLI GÖRÜŞLER İÇİN TIKLAYINIZ.