Balyoz Darbe Planı iddianamesinde yer alan 11 general/amiralin terfi krizi gölgesinde yapılan Ağustos Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısından sonra kış dönemi Şûrası da 3 general ve amiralin açığa alınma tartışmaları altında gerçekleştirildi. Bakan oluru ile 22 Kasım Pazartesi günü açığa alınan 3 general 24 Kasım'da kararın iptali için Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) başvurdu.

AYİM'in itiraz başvurusunu 3 Aralık Cuma günü karara bağlayacağı belirtildi. Tüm bu gelişmeler içinde sürpriz bir değişiklik yapıldı. Cumhurbaşkanı Gül'ün programında 30 Kasım olarak görülen "Şura kararları Arz"ı, 6 Aralık Pazartesi gününe bırakıldı. Arz tarihinin değişmesi Köşk kaynaklarınca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kazakistan'ın başkenti Astana'da gerçekleştirilen AGİT Zirvesi'ne katılmasına bağlandı.

Cumhurbaşkanı Gül, Kazakistan'dan 2 Aralık Perşembe akşamı Türkiye'ye dönecek. Ankara'ya uğramadan İstanbul'a geçecek olan Gül, 3 Aralık Cuma günü ve hafta sonunu burada geçirecek. Kulislerde ise arz tarihinin değişmesinde, Şura konusu olmasa da AYİM'nin Bakan oluru ile açığa alınan komutanların itirazını 3 Aralık Cuma günü görüşecek olmasının etkili olduğu yorumları yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün 2 Aralık Perşembe günü Türkiye'de olacağı, aynı gün veya bir gün sonra da Şûra kararlarını onaylayabileceğine dikkat çekiliyor. Ayrıca Gül'ün yurtdışında olması nedeniyle Anayasa gereği Cumhurbaşkanı Vekili olarak görev yapan TBMM Başkanı'nın da kararları imzalamasının mümkün olduğu belirtiliyor.

Kulislere göre AYİM, önceki kararlarının devamı yönünde bir karar verilirse açığa alınan 3 general için re'sen emeklilik süreci başlatılacak. Konunun 6 Aralık Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda ele alındıktan sonra aynı gün onay için Çankaya Köşkü'ne gönderilebileceği konuşuluyor. İkinci tercih ise Başbakan Erdoğan'ın ifade ettiği şekliyle TSK Personel Kanunu'nda yapılacak yasal düzenleme ile general-amiral terfi ve tayinleri yeniden belirlenmesi olacak.






Sabah