Bazı mağdurlara ise dosyasının kendilerinde olmadığının söylendiği, atamaları yapılan kamu kurumların, özlük dosyaları kuvvet komutanlıklarından isteyeceği bildirildi. Atamaları yapıldığı için çalıştıkları işlerden ayrılan mağdurlar ise bu konuda Milli Savunma Bakanlığı'nı sorumlu tutuyor.

TSK'da helikopter teknisyeni olarak görev yapan Mehmet Aslan, 1999 yılında 'disiplinsizlik' suçlamasıyla ordudan ihraç edildi. Eşi başörtülü olduğu için ordudan atılan Astsubay Mehmet Aslan, 12 Eylül tarihinde yapılan referandum sonrasında Anayasa'da yapılan değişikle haklarına yeniden kavuştu. Ramazan Bayramı'nda Sağlık Bakanlığı'na atamasının yapıldığı haberiyle büyük bir sevinç yaşadı. Ancak atanmasının üzerinden bir ay zaman geçmesine rağmen bakanlıktaki yeni görevine başlayamadı. Aslan, konu ile ilgili bakanlığı telefonla aradığını ve kendisine dosyanın Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelmediği için göreve başlatılamadığı bilgisi verildi. Mehmet Aslan, bu bilgi üzerine bakanlığı aradı. Telefonla bakanlıkta Astsubay Bölümü Emeklilik ve Şube Başkanlığı'ndaki albay ile görüştü. Görüşmede, albayın, önünde 600-700 dosya olduğu ve bunları yetiştirmesinin mümkün olmadığı cevabını aldı. Dosyaların atama yapılan kurumlara en az 3-4 ay sonra iletilebileceği söylendi. Aslan, atama kararı sonrasında ailece karar alarak kamyonetini sattığını ifade ederek, "İşimizi bırakmıştık. Ama şimdi dosyamızın gönderilmemesinden dolayı işsiz kaldık. Yetkililerden bu sorunun çözümünü istiyoruz." dedi.

Sağlık Bakanlığı'na ataması yapılan Ahmet Balcı da 2000 yılında eşinin başörtülü olduğu gerekçesi ile ordudan atıldığını söyledi. Hakları geri iade edilen Balcı da bir aydır bakanlıkta işe başlamak için bekliyor. Sağlık Bakanlığı'nı konu hakkında bilgi almak için arayan Balcı, dosyanın iletilmemesinden dolayı sorun yaşandığı bilgisi aldı. Milli Savunma Bakanlığı'ndaki yetkililer ise dosyanın kendilerinde olmadığı yönünde bilgi vermiş.

İstihbarat bilgisi doğrultusunda tarikat üyesi olduğu gerekçesiyle ordudan atılan Abdullah Kaplan'ın ataması da bir ay önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yapıldı. Bakanlığı arayarak işe ne zaman başlayacağını sordu. Aldığı cevap ise atama yazısının Devlet Personel Başkanlığı'ndan geldiği ancak dosya gelmediği için bekletildiği ifade edildi. Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı'nı aradı. Burada telefonuna çıkan binbaşı ile görüştü. Dosyaların Milli Savunma Bakanlığı'nda olmadığı ve kuvvet komutanlıklarından talep edileceğini söyledi. Girişimleri sonuçsuz kalınca Başbakanlık ile Cumhurbaşkanlığı'na yazı gönderdi.

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Kayseri Şubesi Başkanı Kemal Mete, atama yazılarının kamu kurumlarına gitmesine rağmen dosyaların ulaşmadığını doğruladı. Yasalara göre atamalardan sonra 30 gün içinde işe başlanması gerektiğini ifade etti. Ancak atama tarihlerinin üzerinden bir ay geçtiğini ve ataması yapılanların dosyalarının bakanlıkta bekletildiğini ileri sürdü.


Cihan