Komisyona çarpıcı bilgiler veren Özer, yasal olmamasına rağmen hatırı sayılır sayıda dedektiflik hizmeti veren firma bulunduğunu ve bu firmaların genellikle özel hayatın gizliliğine aykırı çalışmalar yaptığını söyledi.
 

Komisyon bünyesinde kurulan Teknik Alt Komisyonu’na konuşan Özer, alarm kurulum hizmeti veren firmalara değindi. Firmaların ev ya da işyerlerine kurduğu alarm sistemlerine rahatlıkla izleme ya da dinleme cihazları yerleştirebildiklerini belirtti. Sorunu, kalite kontrol sisteminin oturtulmamasına bağladı. Elektronik güvenlik sistemi pazarının serbest piyasa sisteminde çalıştığını, dinleme ve izleme cihazlarının çok düşük maliyetlerle elde edilebildiğini belirten Özer, artık bunların internet üzerinden rahatlıkla satılabilir hale geldiğini ifade etti. Özer, bir hafta önce katıldığı yapı dekor fuarında bile ‘Artık hiçbir şey gizli kalmayacak’ sloganının yer aldığı bir afişle alenen ‘anahtar kamera’ satışı yapıldığına şahit olduğunu anlattı. Bunun bir sektöre dönüştüğünü aktaran Hasan Gazi Özer, ciddi kâr oranlarının söz konusu olduğunu kaydetti. Ucuz ve kalitesiz güvenlik cihazlarının çeşitli sorunlara da sebep olabileceğini ifade eden Hasan Gazi Özer, bunun bir örneğinin Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki patlamanın görüntülerinde yaşandığını söyledi. Bölgedeki kameranın düşük kalitede olması yüzünden olayın görüntülenmesine rağmen eşkâlin belirlenemediğini dile getirdi.
 
Telefona indirilen oyunlara dikkat!
 
Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Sektör Temsilcisi Hakan Çevikoğlu da izleme ve dinleme cihazlarıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Bu cihazların rahatlıkla satılabildiği gibi internet üzerinden, bu cihazların nasıl yerleştirileceğinin eğitiminin bile verildiğini söyledi. İnternet üzerinden yüklenen ve masum görünen bazı programların, telefon ya da bilgisayarı anında bir dinleme cihazına dönüştürebileceğine dikkati çekti: “Çocuğunuzun eğlenmesi için cep telefonuna indirdiğiniz bir oyun programı, arkasında yüklü olan bir programla telefonu dinleme ve izleme cihazına dönüştürebilir.”
 
Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi ve eski Bilgi Güvenli Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Alkan ise Türkiye’nin siber savunma sistemindeki eksikliğine vurgu yaptı. Türkiye’nin, yoğun bir şekilde siber tehditlerle karşı karşıya olan dünyadaki ilk 10 ülke arasında bulunduğuna işaret eden Alkan, buna rağmen yeterli savunma mekanizmasının söz konusu olmadığını dile getirdi. Ülkede kişisel verilerin güvenliği ile ilgili bir yönetmelik olduğunu ancak yasa bulunmadığını belirten Alkan, böyle bir durumun dünyada ender görülebileceğini kaydetti. Alkan, bilgi güvenliği konusunda iç ve dış tehdide açık olan ülkede özellikle teknoloji konusunda iyi bir insan kaynağı oluşturması gerektiğini sözlerine ekledi.



AA