Alpay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonda gerek gazetecilerin gerekse istihbaratçıların anlattıkları çerçevesinde problemin ağırlıklı olarak uygulayıcılardan kaynaklandığına dair bir kanaat oluştuğunu söyledi.
 
Hukuki alandaki düzenlemelerle ilgili sıkıntıların da bulunduğuna dikkati çeken Alpay, problemin oluşma nedenlerinden birinin de yasa dışı dinleme ve izleme yapanların yakalanmaması olduğunu söyledi. Alpay, ''Çok net olarak evet yasa dışı dinleme ve izleme var. Yasa dışı dinleme yaygın olarak var. Bizim şu andaki izlenimimiz ve kanaatimiz bu yöndedir. Herkesin bildiği bir gerçeklik ama failleri yakalanamıyor. Yakalanamayınca da bu problem olmaya devam ediyor'' diye konuştu.
 
Bu konuda cezai yaptırımların artırılmasını önemli bulduğunu belirten Alpay, ''Bu ağır cezayı gerektirir bir suçtur. Üstelik Meclis bunu denetliyor. Bir de yapanın yanına kar kalmıyor, failler ortaya çıkıyor ve bununla ilgili yargılama süreçleri çalışıyor, ceza alınıyor'' algısının oluşması gerektiğini söyledi.
 
Alpay, hem yasal dinleme yapan kurumların denetimini yapacak hem de bu konuda gelecek şikayetleri araştıracak daimi ya da ara ara çalışacak bir komisyon kurulabileceğini kaydetti. Alpay, ''O zaman çok daha caydırıcı olur. Bunu yapmak bence anlamlı'' dedi.
 

''Yasal dinlemede geri bildirim önemli''
 

Alpay, hakim kararıyla başlayan yasal dinlemede, yasal sınırların aşılması suretiyle oluşan ihlaller olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
 
''Mahkeme karar aldı, dinlendi. 'Tamam dinledik, bitirdik, suç unsuruna rastlanmamıştır' geri bildiriminin olması lazım. Mahreminiz, özel hayatınızla ilgili şeyler konuşmuş olabilirsiniz, 'bütün kayıtları imha ettik' denmesi lazım. Yasal dinlemede de bu yapılmamış. Şu ana kadar yapılmamış. Yani biz rastlamadık. Bu konuda bize gelen bir bilgi yok.''
 
Alpay, bununla ilgili yasal gerekliliği yerine getirmeyenler hakkında bir şey yapılabileceğini vurgulayarak, ''Burada birinin şikayet etmesi gerekiyor. Görevi ihmal olur. Birinin bu mekanizmayı çalıştırması gerekiyor, burada belki farklı düzenlemeler yapılabilir. Geri bildirim çok önemli'' şeklinde konuştu.
 
Hakimlerin önlerine gelen dinleme taleplerini daha detaylı incelemeleri gerektiği konusunu önemsediklerini belirten Alpay, İzmir'de bir hakimin farkında olmadan kendi telefonunun dinlenilmesi kararını verdiğini anlattı.
 
Adalet Bakanlığı müfettişlerinin teftişleri çerçevesinde bu konuyu tenkit ettiklerini ifade eden Alpay, HSYK'nın bu konuda bir işlem yapması gerektiğini kaydetti. Alpay, ''Bir uyarı değil ama en azından bir hatırlatmada bulunması, bilgilendirme yapması gerekir. O konuda öyle bir mekanizma da çalışmamış'' dedi.



AA