TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, Anayasa çalışmalarının sonuçları beklenmeden yasaların AB normlarına uydurluması için ek veya paralel bir çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Yücaoğlu, Anayasa çalışmaları devam ederken kanunlar nezdinde de demokratikleşmenin devam edilebileceğini belirterek siyasi reformların barışçıl bir dış politikayla tamamlanması gerektiğini vurguladı.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı, Ankara'da yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, Meclisin yeni anayasa çalışmalarının sonuçlarını beklemeden yasaların AB normlarına uydurulmasıyla ilave veya paralel bir gayret görmek istediklerini dile getirdi. Yücaoğlu, "Parlamenter sistemle kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesine yönelik toplumun taleplerini dile getirmeye çalışıyoruz. Yeni seçim kanunu, seçim barajının düşürülmesi, yeni siyasi partiler kanunu ve yargıda tutuklu sürelerinin Avrupa normlarına uydurulması gibi öncelikli konuların meclisin gündemine getirilmesini bekliyoruz" dedi.

-ÇALIŞMALAR DEVAM EDERKEN DEMOKRATİKLEŞMEYE DEVAM EDİLEBİLİR-

Bir yandan Anayasa çalışmalarına devam ederken kanunlar nezdinde de demokratikleşmeye devam edilebileceğini vurgulayan Yücaoğlu, "Siyasi reformlar ve demokratikleşme adımlarını ise siyasal bir kalite sorunu olarak görmüyorum. Bu reformlar bize depremden ekonomiye, dış politikadan Kürt sorununa, kadın erkek fırsat eşitliği ve eğim reformuna kadar her pencerede her yelpazede yeni katkılar sağlayacak, ivme kazandıracak bir gelişme olacak" ifadelerini kullandı. Siyasi reformların barışçıl bir dış politika ile tamamlanması gerektiğini dile getiren Yücaoğlu, "Dış politikada Türkiye'nin temel ilkelerinden biri "Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesidir. Biz sık sık yabancı dostlarımıza Türkiye'nin bölgede hiçbir emperyal emeli olmadığı, sadece güçlü ve gelişen ekonomisiyle bir ikna gücü ve barışçıl bir güç olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Türkiye bölgesinde sadece ve demokratik ve ekonomik faaliyetleri ile ilham alınan ve tecrübeleri paylaşılan yumuşak güç olarak öne çıkmalıdır. Bu yumuşak gücün öne çıkması için STK'ların dış politikada devletin yanında yer alması lazım. En büyük güç ekonomik ilişkiler ile kültürel ilişkilerin sağlandığı güçtür" diye konuştu. (ANKA)