Üç general; Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu... Aslında durumları yaz şurasından beri asker-sivil ilişkilerinde krize neden oldu.

O üç general son olarak ilgili bakanlar tarafından açığa alındı. Onlar da açığa alınma kararlarını Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne götürdüler. Gözler Yüksek Mahkeme'nin vereceği kararda. Ama karar beklenirken Genelkurmay ve hükümet tarafından yapılan açıklamalar tansiyonu iyice yükseltti.

Özellikle de Başbakan Erdoğan'ın "Sivil irade kararını vermiştir. Gerekirse yasa çıkarırız" sözleri... Hükümetin "Yüksek Mahkeme açığa alma kararının yürütmesini durdursa bile hükümet üç generali terfi ettirmemekte kararlı" olarak yorumlandı.

İşte tam da bu gerginlik döneminde asker ile sivil yarın yapılacak YAŞ toplantısında bir araya geliyor.

Askerler, iki generalin açığa alınma talimatını veren Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile aynı masada olacak. Kış şurasının gündemi belli. Her yıl olduğu gibi disiplin işlemleri masada olacak. Ama kulislerde askerlerin üç generalin durumunu gündeme getirebilecekleri belirtiliyor.

Genelkurmay Karargahı'ndan yapılan 21 maddelik açıklamada generallerin durumu ile ilgili "yargı süreci beklenmektedir "denilmişti.

Askerin olası yargı kararına uyulma talebini iletebileceği ifade ediliyor.

O karar Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nden gelecek. Ankara'daki beklenti kararın bu hafta içinde çıkması yönünde.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcılığı geçen hafta "açığa alınma kararının yürütmesinin durdurulması" yönünde görüş bildirmişti.

Eğer Yüksek Mahkeme işlemi durdurursa, generallerin korgeneral kadrosunda vekaleten yürüttükleri görevlere asalaten atanmaları gerekecek ama Başbakan Erdoğan'ın "gerekirse yasa çıkarırız " sözlerinin ardından gözler hükümete çevrilecek.



Radikal