Beraberindeki gazetecilerin gündeme yönelik sorularını cevaplayan Erdoğan, 1 Ağustos'ta başlayacak Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantılarının sıkıntılı geçeceği yorumlarına karşı çıktı. "İhtimal vermiyorum gerginliğe. En ideal şekilde gerçekleşecektir. Terfi ve tayin işleriyle alakalı kanunlar açık. Bu ülkede hukuk normal mekanizması içinde çalışıyor, yasalar neyi gerektiriyorsa o yapılır." dedi. Terörle mücadele konusunda da "Artık kötü niyet, karşısında iyi niyet bulmayacaktır." mesajı verdi. Başbakan, bedeli ne olursa olsun önümüzdeki dönemde çok daha farklı stratejilerin uygulanacağına işaret ederken, medyaya "Sizi yanımızda görmemiz lazım." çağrısında bulundu. 'Güvenlik' endeksli bir politikanın 'demokratik açılım' sürecini nasıl etkileyeceği sorusuna, "Güvenliğin olmadığı yerde açılım olmaz." karşılığını veren Erdoğan, Özel Harekât polisleriyle ilgili düzenlemenin de ayrıntılarını aktardı. Profesyonel birliklerin sadece dağda değil, şehirlerde de görev yapacağının altını çizdi: "Jandarma ve polis birbirine entegre olacak. Kara Kuvvetleri, valilerin ihtiyaç duyması halinde devreye girecek. Hudut birlikleri olacak. Er, erbaş oradan çekilecek. 5 bin kişilik Özel Harekât müracaatları 15 Ağustos'a kadar tamamlanacak."

Başbakan Erdoğan'ın sorulara verdiği cevaplar şöyle:

DTK'nın özerklik ilanı ve bazı vekillerin 'vergi vermeyiz' ya da 'kimse bizi bu yoldan döndüremez' türü açıklamaları var. Hatta yerel meclisler için seçim de yaptılar. Nereye gidiyor bu süreç?

Bir defa BDP'li vekillere yönelik AK Parti'nin herhangi bir dışlaması söz konusu olmadı. Bize öyle bir metin getirdiler ki demokratik parlamenter sistem içinde mutabakat metni olarak ele alınacak bir şey değil. AK Parti adeta bir terör örgütünü muhafaza altına alacak bir metne evet der mi? Biz hukuka, yasalara ters düşmeyecek şekilde her adıma açığız.

Kandil'e operasyon ihtimali söz konusu mu?

Bu işi, yapması gerekenlere bırakalım. Artık kötü niyet, karşısında iyi niyet bulmayacaktır. Çok daha farklı stratejiler uygulanacaktır, bedeli ne olursa olsun. Bu konuda farklı bir sürecin içine giriyoruz. Medyayı yanımızda görmemiz lazım.

PKK'daki çatlak iddialarına nasıl yaklaşıyorsunuz?

Bazı şeyler Öcalan'ı da aşmış vaziyette. Her şey onun da kontrolünde değil. Çatlak iddiaları boş değil.

'Meclis'te akil adımlar komisyonu kurulsun' türü bir çağrısı oldu Kılıçdaroğlu'nun. Dolmabahçe ekseni gibi toplantılar yapacağınızdan bahsettiniz. Ne gibi toplantılar olacak?

Akil adamlar komisyonu olamaz diye bir şey yok. Dolmabahçe görüşmelerini daha dar çerçevede yapmayı planladık. Öyle zannediyorum Ramazan'dan sonra bu çalışmaları da başlatırız.

Güvenlik eksenli düzenlemeler açılımı engeller mi?

Açılım nerede devam eder, güvenlikle devam eder. Güvenliğin olmadığı yerde açılımı nasıl gerçekleştireceksiniz? O illerdeki vatandaşımız ne diyor; 'Siz buradasınız, gidiyorsunuz, sonra biz onların ellerindeyiz' diyorlar. Oralarda çok güçlü bir güvenlik ağının olması gerekir. Hudut birlikleri çalışması başlattık. Özel Harekât'la ilgili çalışmamız var. Ve bu çalışmalarla birlikte tabii yol haritasını çalışan ekiplerimiz var.

Koordinasyon nasıl olacak?

Birinci derecede jandarma ve polis birbirine entegre olacak. Kara Kuvvetleri, valilerin ihtiyaç duyması halinde devreye girecek. Gerekirse yasaları daha müsait hale getirip onların birbirine entegre olmasını sağlayacak bir yapıyı kurmamız lazım. Valilerimizin yetkileri var, istediği anda Kara Kuvvetleri'nden desteğini alır. Hudut birlikleriyle eri, erbaşı oradan çekmek istiyoruz. Tamamen kışlada konuşlanmış profesyonel bir güvenlik gücümüzün olması çok önemli. Bu sayı ilk etapta 5 bin. 15 Ağustos'a kadar müracaatları alınacak. Onların eğitimi esnasında ikinci bir parti alacaklar. Olay sadece kırsal boyutta olmayacak. Kırsal, belde ve il içinde olacak. Temenni ediyorum ki en kısa sürede bu mücadeleden azami seviyede netice alalım. Güvenlik güçlerimizin hiçbir zaman operasyondan vazgeçmesi söz konusu olamaz. Çünkü güvenlik gücünün asli görevi zaten operasyonel kabiliyetinin olması ve bunu koruması, geliştirmesidir. Yani güvenlik gücünden silah bırakmasını talep etmek kadar -kusura bakmayın- amiyane tabir olamaz. Silah bırakması gereken örgüttür. Yol eşkıyalığı yapan örgüttür. Onlar bu işlerden vazgeçerse operasyonlar da yok denecek seviyeye iner.

Bakan yardımcıları için isimlendirme yapılmadı. İsimler belirlendi mi?

Arkadaşlarımızın çalışması devam ediyor. Henüz bana getirdikleri isimler yok. Üzerinde çalıştıkları isimler var. Ramazan sonuna kadar biter.

Atamaları şart mı? Bazı bakanların soğuk baktığı söyleniyor.

Tabii ki. Ben bakan yardımcılığından çok şey bekliyorum. Bürokrasi hiçbir zaman kendi üstünde güç istemez. Bakan yardımcısı onların üstünde olacağı için onlar rahatsız. Bakan yardımcısı adeta siyasi müsteşar olacak. Görevini yapıp yapmadığı şimdi daha iyi meydana çıkacak.

YAŞ ile ilgili beklentiniz nasıl? Çok sıkıntılı geçeceği yönünde yorumlar, haberler var...

İhtimal vermiyorum gerginliğe. Bu ülkede hukuk normal mekanizması içinde çalışıyor. Devlette devamlılık esastır. Hangi şartlarda olursa olsun, hangi kurum olursa olsun orada herhangi bir eksikliği aratmamamız gerekir. YAŞ başkanı olarak benim de görevim, üyeler olarak da Genelkurmay'ın görevi. En ideal şekilde gerçekleşecektir. Yasa, bunların hepsi şu anda açık. Gereği neyse yapılacaktır. Terfi ve tayin işleriyle alakalı kanunlar açık.

Norveç saldırısından çıkacak dersler konusu...

Buradan Hıristiyan dünyasının çıkarması gereken dersler var. Antisemitizm işlendi, ardından İslamofobi işlendi, ardından İslami terör dediler. Kimse Hıristiyani terör demiyor. Bundan kaçıyor. (Breivik) İyi bir Hıristiyan, aynı zamanda terörist, aynı zamanda malum şövalyelerden... Bunun tüm dünyada bir defa ele alınıp değerlendirilmesi lazım.

Avrupalı liderlerin de payı var mı?

Olmaz olur mu! Özellikle son dönemlerde ırkçı akım noktasında Fransa ve Hollanda'nın hali ortada. Ciddi manada ayrımcılık yapıyorlar. Hıristiyanlık, ırkçılık olarak Türklere karşı ciddi bir tavır alma var. Benimle ilgili yazıları da var.

İsrail'le özür konusunda son gelişmeler neler? İsrail kamuoyu bu konuyu tartışıyor.

Burada özür beyanını görmemiz lazım. 'Üzgünlüğü' değil. 'Üzgünüz' ifadesini kabul etmiyoruz. Özür ve tazminat olacak, ambargonun kalkması.. Ambargo meselesini genele yayıyorlar. Ama bizim için kaldırmaları bile önemlidir. Gider yatırımları yaparız.

Şike soruşturması bir arınma, temizlenme süreci

Şike soruşturması ile ilgili ne dersiniz?

Doğrusu bu süreci arınma, temizlenme süreci olarak değerlendiriyorum. Federasyon'un duruşunu takdir ediyorum. Mesela son Shakhtar maçında Fener seyircisinin tavrı hoş değildi. Demek ki hâlâ olanlardan ders çıkarılmamış. Burada kulüplerin başkanları, seyircilerine sahip çıkacaklar. Çıkmazlarsa bedelini ödemek zorunda kalacaklar. Doğrusu Federasyon yönetiminin de şu anda hakikaten kılı kırk yararak götürdüğü süreci takdir ediyorum.

Olabilecek her kararı almaları yönünde desteğiniz var yani...

Yasal düzenlemeyle önleri çok açık. Artık orada kimsenin takımı yok. Bu Federasyon yönetiminde herkes takımsız. Bir Fenerbahçeli Başbakan olarak kalkıp da burada Fenerbahçelilik yapamam. Bulunduğum nokta buna müsait değil. Temenni ederiz ki... Federasyon kararlarını peyderpey alıyor. Malum; ligler ertelendi. O zamana kadar yargıdan ne gelir bilmiyoruz. Burada da tabii medyanın yaklaşımları önem arz ediyor.



Zaman