Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) dün açıkladığı yaz kararnamesini "bir kıyım operasyonu" olarak değerlendirdi.

Kararnameyi yargıyı ele geçirme operasyonu olarak nitelendiren YARSAV Genel Sekreteri Leyla Köksal Tarhan, "Siyasal iktidarın taraf olduğu davalarda görev yapan yargıç ve savcılar terfi ettirilmiş, mahkeme başkanı, Başsavcı olarak atanmış siyasal iktidara aykırı kararlara imza atan yargıç ve savcılar sürgüne tabii tutulmuşlardır" dedi.

HSYK'nın 2 bin 70 hakim ve savcının görev yerini değiştiren adli ve idari yaz kararnamesini değerlendiren YARSAV Genel Sekreteri Tarhan, "HSYK bu kararnameyle; 'Örgütlü toplum istemiyoruz. HSYK seçimleri atama seçimi ile gerçekleştirilecektir. Karşımıza çıkmayın, hoşumuza gitmeyen kararları vermeyin. Biz kıdem, liyakat, mazeret, aile bütünlüğü gibi objektif atama kriterlerini önemsemeyiz' mesajını vermiştir" değerlendirmesinde bulundu. Kararname ile yargıç ve savcıların ilk sivil örgütü YARSAV'ın tam bir kıyıma tabii tutulduğunu söyleyen Tarhan, YARSAV'ın başta kurucu başkanı olmak üzere kurucu üyeleri ve ilk yürütme organında yer alan yöneticilerinin talepleri dahi olmadan HSYK tarafından atandığını ifade etti.

Tarhan bu çerçevede Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görev yapan Ömer Faruk Eminağaoğlu, Hasan Ali Atay, Zekeriya Sevimli, Ahmet Taşyurt, Ruşen Gültekin, Aysel Tezcan ve bir önceki dönem YARSAV Yönetim Kurulu üyesi Remzi Özdemir'in talepleri olmadan HSYK tarafından sürgün edildiğini kaydetti.



 

"Yargı-Sen'de kıyımdan nasibini aldı"

Kararname ile darbenin sadece YARSAV'a vurulmadığını ifade eden Tarhan, kapatma davası tehdidi altında olan ve var olma mücadelesi veren Yargı-Sen kurucularının da HSYK'nın kararnamesiyle kıyımdan nasibini aldığını ifade etti. Demokrat Yargı Genel Sekreteri'nin atanmasının aynı saikle yapıldığını belirten Tarhan şöyle konuştu:

"Kısaca referandum sürecinde halledileceği muştulanan YARSAV'ın halledilmesi operasyonu hızla devam ederken diğer yargı örgütleri de kapsama alınmıştır. Bu tasarruflarla Bakanlık listesi ile yapılan seçimlerin 4 yıl sonra yine aynı yöntemle tekrarlanacağı deklare edilmiştir. Bakanlık listesi dışında YARSAV'ın desteklediği adaylarla bağımsız olarak aday olan yargıç ve savcılar da talepleri olmadan atanmışlardır. Samsun Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vecdi Topbaş, İzmir Bölge İdare Mahkemesi üyesi Emin Ayhan Çarıkçı, Yargıtay Savcısı Kamil Uzman, Bülent Savtok, İdris Taşcan, Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı Metin Yandırmaz ilk göze çarpan isimlerdir. HSYK yedek üyesi olan yargıçlar ise terfi ettirilmiştir."



 

"İktidara aykırı karar verenler sürgüne gönderildi"

Siyasal iktidarın taraf olduğu davalarda görev yapan yargıç ve savcıların terfi ettirilerek Mahkeme başkanı ve Başsavcı olarak atandığını ifade eden Tarhan, siyasal iktidara aykırı kararlara imza atan yargıç ve savcıların sürgüne tabii tutulduğunu iddia eti. Tarhan, "Yargı da tıpkı Sırbistan'da olduğu gibi siyasi iktidarın ofisi gibi çalışan ve kendi yargısını yaratma amaç ve kararlılığında olan HSYK muhalif olduğunu düşündüğü yargıç ve savcıları tasfiye operasyonunu en ağır ve yıkıcı şekilde tamamlamıştır" dedi. Yargı bağımsızlına yargıç teminatına yönelik ciddi tehdit algısının güçlendiğini ve tüm hakim ve savcıların kendi mesleki gelecekleri için endişe duyduğunu kaydetti. Tarhan, "YARSAV olarak diyoruz ki yargı üzerindeki güdümlü ve talimatlı tasarrufların hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı ilkelerine zarar vereceği ve bu zararın asıl mağdurlarının da bağımsız mahkemelerde adalet arayan halkın olacağı unutulmamalıdır" değerlendirmesinde bulundu.(Anka)