İSTANBUL - Gazeci Ahmet Şık’ın tutuklanmasının ardından, yayımlanmamış kitabı için İthaki Yayınevi’nin basılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, isimsiz-imzasız ihbarın tutuklama sebebi olmayacağını söyledi.

Bakan Yazıcı, “Hukuk devletinde kişinin, neyle suçlanıyorsa sebebini, suçlamayla alakalı delilleri bilmek hakkıdır” dedi.

Hürriyet gazetesine konuşan Hayati Yazıcı, “Bir insanın sadece kitap yazmasından ötürü gözaltına alınması gibi bir şey olmaz, oluyorsa bu doğru olmaz. ‘Ergenekon’, ‘Balyoz’ soruşturmalarına baktığımda edindiğim izlenim şu; 28 Şubat döneminde brifingler veriliyor, insanlar yönlendiriliyordu. Burada da hükümete, devlete, devletin erklerine yönelik bazılarının, gençlerin yönlendirilmesi gibi bağlantı vardır” dedi.

Sadece isimsiz ihbarlarla insanların tutuklanamayacağını belirten Yazıcı, “Eğer sadece isimsiz-imzasız ihbarlarla oluyorsa bunlar, sonuçta bunu göreceğiz, kıyameti koparırız, o zaman o adamları biz atarız içeriye” diye konuştu.

Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: “Hukuk devletinde kişinin, neyle suçlanıyorsa sebebini, suçlamayla ilgili delilleri bilmek hakkıdır. Bu soruşturmalarda haksızlığa uğramış insanlar da olabilir. Bu yapılanların hepsi doğrudur, hiç yanlışlık yok demiyorum. Ama en azından, varsa bu yanlışlığa ilişkin delilleri görünceye kadar, insanlar birbirlerine zulmetmez, doğru yaparlar beklentisi içindeyim.”

Yazıcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Kanuna göre isimsiz-imzasız ihbarlar dikkate alınmaz, ama benim gümrükte talimatım şudur; ‘böyle bir şikayette eğer somut olay tarifi varsa onu soruşturacaksınız’. İstanbul gümrüğündeki soruşturmayı da biz öyle yürüttük.”