AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, kendisi dahil 50'den fazla milletvekillinin Anayasa değişikliği teklifindeki imzasını geri çektiğini ve metnin yeniden imzaya açıldığını söyledi.

Teklifin arkasında olduklarını vurgulayan Kılıç, amaçlarının CHP'nin başlattığı imza tartışmasını sona erdirmek olduğunu kaydetti. Yeni teklifte değişiklik olabileceği belirtiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte 10'un üzerinde bakanın teklifte imzası olduğu açıklandı.

AK Parti'nin bu hamleyi Anayasa Mahkemesi'nin olası iptal vb. kararlarını gözönüne alarak yaptığı belirtiliyor.

AK Partili vekillerin imzasını çekmesiyle teklifteki imza sayısı 184'ün altına düştü. Meclis kurallarına göre, teklifin gündeme alınması için 184 sayısına ulaşılması gerekiyor.

Bu nedenle teklif yeniden imzaya açıldı. İmzaların bugün içinde tamamlanması bekleniyor. İmzalar tamamlanırsa yeni teklif gün içinde Meclis'e sunulacak.

Suat Kılıç, paketi önceden imzalayanların yeniden imza atacaklarını vurguladı.

"Anayasa değişikliği teklifinin altında bulunan imzalar doğruydu değildi, TBMM Başkanı'nın imzası vardı yoktu' gibi tartışmaları tamamen değişiklik teklifinin özünden uzak ve çarpıtma amaçlı yaklaşımlar olarak değerlendirdik" diyen Kılıç, tek amaçlarının imza tartışmasını sona erdirip, paketin ruhunun, özünün öne çıkarılması olduğunu belirtti.

Kılıç'tan ikinci açıklama

Suat Kılıç bugün tekrar bir açıklama daha yaptı. AK Parti Genel Merkezi'nden ayrılırken gazetecilere konuşan Kılıç, "Bizim temennimiz, Perşembe günü anayasa değişikliği teklifine Anayasa Komisyonu'nda başlanabileceği noktasındadır. Ama tabii ki takvim konusundaki takdir hem TBMM Başkanı hem de Anayasa Komisyonu Başkanı tarafından belirlenecektir" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç konuyla ilgili sorulan bir soru üzerine,  "İmza sayısı şu an itibariyle 226. Sabah itibariyle anayasa değişikliği teklifi milletvekili arkadaşlarımızın imzasına açılmıştı. Ankara dışında bulunan milletvekillerimiz Ankara'ya geldikçe değişiklik teklifine imzalarını koymaya devam ediyorlar. Dolayısıyla çok geç olmayan bir saatte ama bugün içinde anayasa teklifini TBMM Başkanlığı'na arz etmiş olacağız. Şu an itibariyle yeterli imzanın çok üzerinde imza sayısı mevcut. İmza tartışmalarını sona erdirmek üzere önceki değişiklik teklifindeki imzalarını geri çeken arkadaşlarımızın da Ankara'da bulunanları yeni değişiklik teklifine imzalarını koymuş durumdadır" diye konuştu.

Kılıç sözlerine, "Yani anayasa değişikliği teklifinin arkasında bütün milletvekili arkadaşlarımızın çok sağlam, çok kararlı bir iradesi, çok sağlam, çok kararlı bir duruşu vardır. İmzalar artmaya devam edecek. Zaten önemli olan Genel Kurul'da yapılacak oylamalardır. Bizim temennimiz, Perşembe günü anayasa değişikliği teklifine Anayasa Komisyonu'nda başlanabileceği noktasındadır" dedi.

Kılıç, "Değişiklik teklifinde 157. madde dışında bir değişiklik olup olmayacağına" ilişkin bir soru üzerine, "Redaksiyon anlamında bir takım düzenlemeler belki söz konusu olabilir ama asli anlamda, madde ihdası anlamında başka bir değişiklik söz konusu değil" diye konuştu.

Elitaş: "İmzalar bugün TBMM Başkanlığı'na verilir"

 AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise anayasa değişikliği teklifi için gerekli imzaların bugün TBMM Başkanlığı'na verileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Elitaş, anayasa değişikliği teklifinde bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin bir soruya, "157. maddede olacak diye tahmin ediyorum. Daha önceki bir madde ile paralel hale getirilecek. Başka değişiklik yok" yanıtını verdi.

Bozdağ: "Değişiklik olabilir"

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da, yeni sunulacak teklif içerisinde bazı değişikliklerin olabileceğini belirtti.

Bozdağ, "Gereksiz, yersiz, işin aslıyla ilgisi olmayan tartışmalar yapılıyor" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül: "Birşey söyleyemem"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, Anayasa değişikliğinden çekilen imzalarla ilgili sorulara, "Meclis'in işleyişiyle ilgili birşey söyleyemem" yanıtını verdi.

Adalet Bakanı da açıklama yaptı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, yeni teklifte "Anayasa'nın 157'nci maddesi 156'ncı madde ile paralel hale getirilebilir. 156'daki düzenleme 157'ye de taşınabilir" dedi.

Göktürk: "Şekli bir olay"

CNN TÜRK'e konuşan emekli cumhuriyet savcısı Mete Göktürk, "Anayasa teklifi için gerekli sayının çok üzerinde bir sayı vardı zaten. Geri çekilmese de olurdu. Ama şekli değişikliğin tamamlanmasıdır" açıklamasında bulundu.

7 Nisan'daki toplantı iptal

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili 7 Nisan Çarşamba günü yapılacağı duyurulan toplantının iptal edildiğini bildirdi.

CHP'nin iddiası neydi?

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, 31 Mart'ta yaptığı açıklamada, TBMM Başkanlığı'na sunulan Anayasa değişiklik teklifinin, daha önce milletvekillerinin hazır halde bulunan imzalarıyla sunulduğunu ve bu imzaların içinde, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de Antalya Milletvekili olarak imzasının bulunduğunu öne sürmüştü.

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise iddiayı yalanlayarak, anayasa değişiklik teklifinde imzasının olmadığını belirtmişti.

Cnn Türk