Doç. Dr. İlhan Kaya, Yrd. Doç. Dr. Metin Gültekin ve Yrd. Doç. Dr. Mücahit Arpacı'nın yürüttüğü anket, 14-22 Ekim tarihleri arasında bin 59 kişiye uygulandı. Mevcut Anayasa'nın toplum nezdinde algısı, yeni anayasanın nasıl olması gerektiği üzerinde duruldu.

'Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mı?' sorusuna ankete katılanların yüzde 81'i 'evet' cevabı verdi. Bu oran BDP seçmeninde yüzde 91 seviyesine yükseldi. Yeni anayasanın özgürlükler ve demokrasiyi önemsemesini isteyen Diyarbakırlılar, 'Sizce yeni anayasanın temel vurgusu ne olmalıdır?' sorusuna şu cevabı verdi: "Özgürlükler (yüzde 33), demokrasi (yüzde 17), adalet (yüzde 13), insan hakları (yüzde 7), eşitlik (yüzde 6), birlik ve beraberlik vurgusu (yüzde 19)." Buna karşılık laiklik ile Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlılığın yeni anayasada vurgulanmasını isteyenlerin oranı yüzde 1 olarak gerçekleşti. 'Yeni anayasa Türkiye'nin hangi sorununun çözümüne öncelikle katkı sağlamalıdır?' sorusuna verilen cevaplarda yüzde 52 ile Kürt sorunu ilk sırada yer aldı. Yeni anayasa Kürt sorununun çözümüne katkı sağlamalı düşüncesi BDP seçmeni arasında yüzde 72 oranında destek buldu. 'Yeni anayasada vurgulanmaması gereken şeyler neler olmalı?' sorusuna ise yüzde 27'lik bir kesim 'Türk ya da Kürt milliyetçiliği' cevabını verdi. Yeni anayasanın etnik aidiyet, din, sınıf veya cinsiyet farkı gözetmeksizin toplumun tüm kesimlerine eşit mesafede olması gerektiği yönündeki önermeye katılımcıların yüzde 94'ü destek verdi.

'Yeni anayasa yapımının önündeki en büyük engel nedir?' sorusuna ise katılımcıların yüzde 37'si hükümetin tutumu, yüzde 19'u muhalefetin tutumu, yüzde 15'i terör ve şiddet olayları, yüzde 9'u ordunun tutumu diye cevap verdi. Katılımcıların yüzde 80'i anadilde eğitim hakkının mutlaka yeni anayasada yer alması gerektiğini vurguladı. (Zaman)