Referandumun en somut sonuçları arasında yer alan yargıda reform, uygulamaya geçiyor. Anayasa Mahkemesi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) değişen yapısıyla yeni dönemin ilk adımlarını atmaya başladı. Yeni HSYK'nın oluşum süreci de dün tamamlandı. Kürsü hâkimlerinin oy kullandığı ve yeni üyeleri belirlediği seçime şaibe karıştırma çabası ise sonuçsuz kaldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), adlî ve idarî yargıda yapılan HSYK üyeliği seçimlerinin iptalini isteyen eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başvurusunu oybirliğiyle reddetti. YSK, seçimi kazanan 10 asıl ve 4 yedek üyeye törenle mazbatalarını verdi. Cumhurbaşkanı'nın 4 üyeyi seçmesiyle birlikte 22 asıl üye, bugün ilk toplantısını Ankara Gazi Mahallesi'ndeki yeni binasında yapacak.

HSYK'nın yeni üyeleri, YSK'dan mazbatalarını aldı

Yeni HSYK'yı yoğun bir gündem bekliyor. Kurul, ilk olarak başkan vekili ve genel sekreter seçimlerini yapacak. Ardından 138 unvanlı hâkim ve savcının atama kararnamesini görüşecek. Kurulun en önemli gündem maddeleri arasında, yargıdaki dosya yükü de yer alıyor. Halen Yargıtay ve Danıştay'da bekleyen ve zamanaşımına uğrayan on binlerce dosya var. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, sadece 2009'da Yargıtay'da 14 bin 809 dosyanın zamanaşımı nedeniyle düştüğünü, 841 bin dosyanın da bir sonraki yıla devrettiğini açıklamıştı. Sorunun çözümü için adlî yargıda istinaf mahkemelerinin 2011 başında devreye girmesi bekleniyor. Kurul, bu mahkemelere, birinci sınıfa ayrılmış binin üzerinde hakim ve savcı atayacak.

Ceza davalarında üst sınırı beş yıla kadar olan davalar ile hukuk davalarının belirli miktara kadar olan davalarına istinaf mahkemelerinin bakması bekleniyor. İstinaf mahkemeleri devreye girdiğinde yüksek yargıda davaların bekleme süreleri azalarak, zamanaşımı sorununun ortadan kalkacağı ifade ediliyor. Adalet Bakanlığı, İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır'da istinaf mahkemelerinin kuruluşunu tamamlamıştı. Yeni kurulun bu mahkemelere birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcılar arasından binin üzerinde ismi ataması bekleniyor.

'Seçim şeffaf değildir, konu AİHM'e taşınacak'

HSYK'nın önünde bekleyen dosyalar arasında unvanlı hâkim ve savcıların atama kararnamesi de var. Daha önceki krizler nedeniyle ertelenen unvanlı 138 hâkim ve savcının ataması yapılacak. Bunun yanı sıra kurul gündeminde çeşitli disiplin dosyaları da bekliyor. Eski YARSAV Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Osman Kaçmaz'ın ihraç talepleri bunlar arasında. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na da bir isim atanacak. Unvanlı hâkim ve savcılara ilişkin atamanın güz kararnamesi ile birleştirilerek çıkarılacağı belirtiliyor. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in görev yerinin de bu kararname kapsamında değiştirileceği ifade ediliyor.

HSYK, anayasa değişikliğiyle ilgili uyum kanunu tamamlanana kadar tek daire gibi çalışacak. Kanunun Meclis'te kabul edilmesinin ardından üç daireli çalışacak kurul, daha sonra daire başkanlığına seçim yapacak. Öte yandan Eminağaoğlu'nun iptal başvurusunu reddeden YSK, seçime kanunsuzluk karıştığı iddialarını kabul etmedi. YSK, seçmenlerin etki altında bırakıldığı iddiasını da reddetti. (Zaman)