ANKARA - Taslakta hakim ve savcıları soruşturacak Kurul müfettişlerine, savcıların Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre zanlılar hakkında aldırabildiği ‘telefon dinleme ve teknik takip’ kararlarının benzerlerini aldırma yetkisi verildi. Yeni HSYK’da mevcut durumun aksine üyelere kurul toplantı halindeyken yeni gündem maddesi önerme hakkı veriliyor. 

Üyeler eşit dağıtılacak
HSYK Kanun taslağına göre Kurul’un başkanı mevcutta olduğu gibi Adalet Bakanı olacak. Mevcutta yedi  kişiden oluşan HSYK Genel Kurulu 22 üyeden ve 7’şer üyeli üç daireden oluşacak. Dairelere üyeler seçildikleri yer göz önünde tutularak eşit dağıtılacak.
Birinci Daire, Atama, nakil, yetki ve diğer işleri yürütmekle; ikinci daire ise terfi, disiplin ve mesleğe kabulle görevli olacak. 3. Daire, denetim ve soruşturma izni konularına, Hakim savcılar hakkında soruşturma izni verilip verilmeyeceğine bakacak.
Müfettişler kurula bağlı hale getirilecek. Bakanın oluruyla hakim - savcı hakkında soruşturma yürütülecek. 2’nci Daire ise yürütülen soruşturmaya göre karar verecek. Teftiş Kurulu Başkanı, birinci sınıf hakim savcılar arasından HSYK Genel Kurulu’nca seçilecek ama Kurul Başmüfettişleri, halen Adalet Bakanlığı’na bağlı bulunan Teftiş Kurulu’nda çalışmakta olan müfettişler arasından seçilmek zorunda olacak.
Kurul müfettişleri, hakim - savcılar hakkındaki soruşturmalar sırasında savcıların  CMK’ya göre sürdürdükleri herhangi bir soruşturmadaki tüm yetkilerine sahip olacak. Daha önce de Adalet Bakanlığı müfettişleri, halen yürürlükte olan kanundaki benzer hükme göre hakim - savcılar hakkında dinleme kararları aldırtmış ve bu tartışmalara neden olmuştu. Kurul, kendi üyeleri hakkındaki disiplin ve ceza soruşturmasını kendisi yapacak. Bunun için üç kişilik kurul oluşturulacak. Bu kurul da savcıların sahip oldukları yetkilere sahip olabilecek.

Bakanlığa e-göz endişesi
HSYK Genel Sekreterini Adalet Bakanı belirleyecek. Genel Sekreterliğin oluşumu ve görevlerini düzenleyen maddede “Kurulun görev alanıyla ilgili hususlarda (elektronik ortamda dava dosyaları ve soruşturma kararlarının takip edilebildiği) Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin (UYAP) kullanılmasını sağlamak” hükmüne yer verildi. Hakim ve Savcılar UYAP kullanma yetkisinin tamamen kurula devredilmesi gerekirken tamamen Adalet Bakanlığı bünyesindeki sekreteryaya devredilmemesini ‘Baknlığın e-gözü’ olarak yorumluyor.
Taslakta, mevcut HSYK’nin seçilmiş üyeleri ile Adalet Bakanı arasında yaşanan kararname krizleriyle gündeme gelen ‘gündem belirleme’ tartışmalarıyla ilgili olarak yeni bir düzenleme yapıldı. Eski HSYK’da Üyeler kurul toplantılarında Adalet Bakanı’nın belirlediği gündemin dışında bir öneride bulunamıyordu. Bu nedenle de Bakanın belirlemediği bir gündemin görüşülme şansı hiç olmuyordu. Adalet Bakanı ve Müsteşarı katılmayınca da Kurul toplanamıyordu. Yeni HSYK’da üyeler kurul toplantıları sırasında yeni gündem önerisinde bulunabilecek. Ayrıca Adalet Bakanlığı müsteşarının toplantıya katılmaması dairelerin karar almasına engel oluşturmayacak.
HSYK’nın seçimle gelen üyeleri görevlerine izinsiz, mazeretsiz ve kesintisiz olarak 15 gün, ya da bir yıl içinde 30 gün süre ile devam etmezlerse, Genel Kurul’un üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararıyla Kurul’dan ilişikleri kesilecek. Taslakta üyelerin, eşlerinin ve ergin olmayan veya kısıtlanmış çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetleri hakkında HSYK’ya bilgi vermek zorunda olduğu belirtiliyor. 

Kararları yayımlanacak
Düzenlemeyle tüzel kişiliği, bütçesi ve binası olmayan HSYK idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu tüzel kişilği olacak; özel bütçesi ve binası bulunacak. Kurul’un kendisine ait idari personeli olacak. Eski HSYK yedi üyenin tamamının katılmasıyla toplanbiliyor, kararlar üye tam sayısının salt çoğunluğuyla alınıyordu. Artık  Genel Kurul en az 15, daireler ise en az 5 üye ile toplanacak. Yeni kurul Genel Kurul ve daireler, üye tam sayısının salt çoğunluğuyla karar alacak. Mevcutdurumda kurul kararları yayınlanmıyordu. Taslak  yasalaşınca Kurul kararları, kişisel veriler korunmak kaydıyla, yayınlanacak. Başkanın tek başına yaptığı işlemlere karşı yargı yoluna başvurulabilecek.



Radikal