Kamuoyunda "3. Yargı Reformu Paketi" olarak gündeme gelen bazı maddelerin, iyi değerlendirilip tarafların görüşleri alındıktan sonra kanun haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Av. İlhan, bu konuda Türkiye Barolar Birliği'ni ivedilikle gerekli çalışmayı tamamlayarak ilgili taslağı görüşlerine sunması gerektiğini söyledi. Adaletin sadece ihtilafların bir an önce çözülmesi, iş yükü ve dosya sayısının azalması olarak görülemeyeceğini belirten İlhan, "Salt dosya sayısını azaltma kaygısı ve yargıyı hızlandırma varsayımıyla yapılmak istenen düzenlemelerin, çok daha büyük sorunlara yol açabileceğine dikkat çekmek isteriz. Bu çerçevede barolara danışılmadan hazırlanan yargı paketlerinin yarar sağlamayacağı, aksine yeni birtakım sorunlar yaratabileceği dikkate alınmalıdır. Son açıklanan paketin bir reform olmadığı, aceleye getirilmiş ve özensiz hazırlanmış, sistematikten yoksun bir yapısı olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca uygulama mevkisindeki hukukçulara, barolara bildirilmeksizin ve görüşleri alınmaksızın doğrudan kamuoyuna açıklanmasını da doğru bulmuyoruz." dedi. 

Türkiye'nin sosyal yapısı dikkate alınmadan "arabuluculuk" sisteminin getirilmek istendiğini, bunun vatandaşın hak ve hukuku bakımından büyük sakıncalar doğuracağını ileri süren Baro Başkanı İlhan, "Yargı birliğini ve bütünlüğünü bozacağı, adalete yabancı birtakım güçleri, asla olmamaları gereken bu alana dahil edeceği, hiçbir fayda sağlamayacağı açık olmakla bu tasarı derhal geri çekilmeli, bunun yerine Avukatlık Kanunu'nun 35/A maddesine işlerlik kazandırılmalı ve gerçek anlamda bir yargı reformu yapılmalıdır." şeklinde konuştu. 

 
İcra İflas ve Çek Kanunu'nda basına yansıyan değişiklik tasarısının alacaklıları mağdur edeceği, alacağın tahsilini son derece zorlaştıracağını, hattâ imkânsız hale getireceğini iddia eden Müjdat İlhan, "Bu alanın mafya ve benzeri yapılar tarafından doldurulabileceği, ekonomik ve ticari hayata büyük zararlar vereceği ciddi bir endişe olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle baroların da görüşü alınarak bu hususlar yeniden gözden geçirilmelidir." dedi. 
Son dönemlerde savunmaya yönelik birtakım saldırılar ve kısıtlamaların kaygı uyandırdığını söyleyen İlhan, şunları kaydetti: "Bu çerçevede meslekdaşlarımıza, sadece savunma görevini yapmaları nedeniyle yöneltilen her türlü saldırı, baskı ve kısıtlamaları, bu çerçevedeki gözaltı ve tutuklamaları kabul edilemez bulmaktayız. Devlet Sırrı Yasası, Terörün Finansmanı Yasası gibi hak ve özgürlükleri yakından ilgilendiren önemli kanunların aceleye getirilmeden ve mutlaka baroların görüş ve desteği alınarak, özgürlüklerin özüne zarar vermeyecek ve muğlak ifadelerle özgürlükleri kısıtlamayacak şekilde hazırlanması gerekir." 


Ergin:  2 milyon dosya, mahkemeye gitmeden çözülecek


Denizli'de 21 Ocak 2012'de yapılan Ege ve Marmara Bölgeleri Baro Başkanları Toplantısı'na Afyon Baro Başkanı Turgay Şahin, Aydın Baro Başkanı Sümer Germen, Balıkesir Baro Başkanı Yaşar Meyvacı, Bursa Baro Başkanı Zekeriya Birkan, Çanakkale Baro Başkanı ülay Ömercioğlu, Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, Edirne Baro Başkanı Ahmet Uludağ, İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, İzmir Baro Başkanı Sema Pekdaş, Kırklareli Baro Başkanı Harun Saygılı, Manisa Baro Başkanı Fadıl Ünal, Muğla Baro Başkanı İlker Gürkan, Tekirdağ Baro Başkanı A.Müsellem Görgün, Uşak Baro Başkanı Rıza Albay ve Yalova Baro Başkanı Cevdet Bekler katılmıştı. 

 
Cihan