Adalet Sarayı Baro Başkanlığında basın mensupları ile bir araya gelen Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, yaptığı açıklamada, MİT'e fişleme, her türlü izleme, psikolojik istihbarat amacıyla yayın yapma ve internet sitesi kurma, iç tehdit algılaması karşısında operasyon yapma, dış tehdit olursa yabancı ülkelerde aynı şekilde operasyon yapabilme, polis ve jandarmanın yetkilerini devralma gibi pek çok olağanüstü ve hukuk dışı yetkiler tanındığını ifade etti. Fişleme için gizli protokol iddiaları doğruysa kamuoyuna yansıyan yeni MİT yasa tasarısı taslağının yasalaşması halinde hukuk dışı durumun hukuksal statüye kavuşacağını öne süren Öztekin, "Mevcut sistemimizde mahkeme kararı olmadan arama, el koyma, iletişimin tespiti, izleme ve benzeri işlemlerin yapılması mümkün değildir. Mahkeme kararı kişiler için bir güvencedir. Ülkemizde mahkeme kararına dayalı olsa da gece yarısı baskın gibi yapılan arama ve el koymalar halen tartışılırken şimdi mahkemeleri devre dışı bırakarak MİT'in benzer işlemleri yapabilecek olmasını düşünemiyoruz. MİT'e istihbaratın yanında verilen operasyon yetkisi çok ağır insan hakları ihlallerine yol açacaktır. En kötüsü de operasyonları yapan görevlilerin, operasyon sırasında işledikleri suçlarla ilgili özel mahkemelerde yargılanacak olmalarıdır. Bu klasik bir yargılanma olmayacaktır. Türkiye asla özel yetkili mahkemelerden kurtulamayacaktır" dedi.
 
Yasa tasarısının Türkiye için tehlikeli olacağına ve kaos ortamı oluşturabileceğine değinen Öztekin, "Böyle yasalar ancak faşist ya da diktatoryal ülkelerde, kendi iktidarlarını korumak ve kendilerine karşı oluşabilecek her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmek için çıkarılabilecek keyfi düzenlemelerdir. Amaç mutlak iktidardır ama denetlenmeyen, kontrol edilmeyen mutlak iktidar tehlikelidir. Dünya siyasi tarihin bunun örnekleri ile doludur" şeklinde konuştu.
 
Ardından Başkan Rıza Öztekin, milletvekillerinin mevcut taslağın yasalaşmaması konusunda ellerinden geleni yapmalarını rica ettiğini sözlerine ekledi.