İkinci kez RTÜK başkanlığına seçilen Prof. Dr. Dursun, Üst Kurul'un önümüzdeki döneme yönelik çalışmaları hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

6112 Sayılı Yasa'nın 3 Mart'ta yürürlüğe girmesinin ardından ikincil mevzuat çalışmalarına hız verdiklerini, bugüne kadar 6 yönetmelik hazırladıklarını ve bunların yürürlüğe girdiğini hatırlatan Dursun, ''Bir süre önce görüşe açılan Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik taslağı gelen görüşler çerçevesinde yeniden gözden geçirildi. Yönetmelik, Üst Kurul'un onayından sonra önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek ve böylece bir anlamda yeni yayın standartları hayata geçirilecek'' dedi.

6112 Sayılı Yasa ile düzenlenen yayınlara ilişkin hususların, söz konusu yönetmelik kapsamında detaylandırılacağını ifade eden Dursun, ''Bu bağlamda özellikle ticari iletişime (reklam) ilişkin önemli düzenlemeler getirilecek. Başta ürün yerleştirme olmak üzere televizyonlardaki yanlış reklam uygulamaları sona erecek'' diye konuştu.

Reklam yayınlarıyla ilgili izleyici şikayetlerinin, yönetmeliğin yayımından sonra azalacağını vurgulayan Dursun, şöyle devam etti:

''Bu bağlamda, reklam kuşaklarının başında veya sonunda ekrana gelen program tanıtımlarına süre sınırlaması getirilecek. Ayrıca spor karşılaşmalarında taraftarları bıktıran alt yazı ve logo reklamlarının sporcuların ve yayınlanan müsabakanın görüntülerini kapatacak şekilde yerleştirilmesi önlenecek.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte Akıllı İşaretler Koruyucu Sembol Sistemi ilk kez yaptırıma bağlanacak. Bundan böyle 'olması gerektiği' gibi uygulanacak. Aynı şekilde daha önce yayın kuruluşlarının gönüllü katılımıyla hayata geçirilen izleyici temsilciliği de kurumsallaşacak.''

-FARKLI DİL VE LEHÇELERDE YAYIN-


RTÜK Başkanı Dursun, daha önce ayrı bir yönetmelikle düzenlenen farklı dil ve lehçelerde yayınların da bu kez Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında ele alındığını kaydetti.

Üst Kurul'un önümüzdeki dönem en önemli çalışmasının sayısal karasal frekans planı ve bu plana göre yapılacak kanal ve frekans tahsisi olacağına işaret eden Dursun, frekans planlaması için Haziran ayında ihaleye çıkıldığını bildirdi.

Frekans planının 2012'de hazırlanacağını ve daha sonra o plana dayalı olarak tahsisin gerçekleştirileceğini belirten Dursun, 2 yıllık paralel yayın döneminden sonra tamamen karasal sayısal televizyon yayınına geçileceğini söyledi.

-İZİNSİZ YAYINLAR VE YAYIN DENETİMİ-

Dursun, ''İzinsiz yayınlar ve yayın denetimi'' ile ilgili soru üzerine, RTÜK'ün 6112 Sayılı Yasa kapsamında Türkiye'de yayın yapan tüm radyo ve televizyon kuruluşlarının yayınlarını izleyip denetlediğini, izinsiz yayın yapan kuruluşlarla ilgili de yasal süreçlerin işletildiğini kaydetti.

Bu kapsamda 2010'da izinsiz yayın yaptığı tespit edilen 44 televizyon ile 37 radyo kuruluşu hakkında işlem yapıldığını bildiren Dursun, RTÜK'ün Ankara'daki merkezinde kurulu olan Sayısal Kayıt, Arşiv ve Analiz Sistemi aracılığıyla ülke genelinde, Türkçe veya farklı dil ve lehçelerde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının yayınlarının denetlendiğini belirtti.

Farklı dil ve lehçelerde yayın izni verilen kuruluşların da dil bilen uzmanlarca düzenli olarak takip edildiğini anlatan Dursun, ayrıca RTÜK temsilcilikleri tarafından belirlenen veya 444 1 178 RTÜK İletişim Hattı, internet ve dilekçe yoluyla şikayet edilen yayınların merkezde görevli uzmanlarca denetlendiğini, yayın ihlali saptanan durumlarda Üst Kurul tarafından müeyyide uygulandığını bildirdi.


AA