Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddialarını soruşturan Ankara Başsavcılığı çalışmalarının henüz tamamlanmadığını, ancak sonuçta “sürpriz, farklı bir şey çıkabileceğini” açıkladı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ethem Kuriş, öğrencileri rahatlatmak amacıyla soruşturmanın geldiği nokta hakkında dün Başsavcıvekili Şadan Sakınan’la birlikte bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıda dağıtılan yazılı açıklamada, “İlk aşamada 81 ilde sınava giren adayların soru kitapçıklarından sondaj usulü ile seçilen yeterli sayıda soru kitapçıklarının uzman bilirkişi incelemeleri tamanlanmıştır” denildi. Açıklamada, soruşturma kapsamında ÖSYM’nin Test Araştırma Geliştirme Biriminde (TAB) ve soru kitapçıklarının basıldığı matbaada (METEKSAN) inceleme yapıldığı ifade edildi.

Tam puanlar inceleniyor
YGS’ye giren 1 milyon 700 bin adaya ait tüm cevap anahtarının bulunduğu veri tabanının tek tek incelendiği ifade edilen açıklamada “Bu incelemenin son aşamasına gelinmiştir. Ayrıca sınav sonuçlarına göre tam puan yapanların listesi tespit edilerek, bu adaylara ait veri tabanları ile birlikte bu adayların soru kitapçıkları da tek tek incelenmeye başlanmış olup, incelemenin son aşamasına gelinmiştir. Bir kısım görevlilerin ifadelerine ve bilgilerine başvuruldu. Gerek duyulduğunda diğer görevlilerin de ifadelerine başvurulacak” denildi.
Sınavın iptali konusuyla ilgilerinin olmadığını belirten Başsavcı Kuriş ve Başsavcıvekili Sakınan gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Bitene kadar tatmin yok
Bu açıklamayı neden yaptıkları sorusuna Kuriş, soruşturmanın henüz tamamlanmadığına dikkat çekerek “Dolayısıyla bitmediği için kamuoyunu rahatlatmak için yaptık. Sürpriz bir şey çıkabilir, farklı bir şey olur, karar verildiği zaman bitmiş olacakıýr” yanıtını verdi.
“Şifre var mı yok mu” sorusunun soruşturma tamamlandıktan sonra açığa kavuşacağını söyleyen Kuriş, “Biz buna cevap vermiş olsak, ilerleyen aşamalarda artı eksi farklı şeylerle karşılamış olsak biz zor durumda olacağız. Önemli olan gerçeğin ortaya çıkması, mümkün olduğu kadar gerçeğe hizmet edecek, sonuç alacak, yorum haricinde insanları tatmin edecek sonuçlara ulaşmak istiyoruz. Yoksa maalesef kamuoyu ikiye bölündüğü için, şu anda bizim söyleyeceğimiz her şey iki farklı taraftan farklı anlaşılacaktır. Ancak bu kadar konuşabiliyoruz. Bundan sonra daha ileri soruşturmanın sıhhatine zarar verecektir” dedi.

Hükümet üyelerinin daha önce ÖSYM’ açıklamaları üzerine “Tatmin oldum” dedikleri hatırlatılınca Sakınan, “Soruşturma sonuçlanıncaya kadar dediğiniz şey olmayacak. Soruşturma sonucunda beraber göreceğiz” ifadesini kullandı.

ÖSYM’nin sınav sonuçlarını soruşturma bittikten sonra değil sınav sonuçları üzerinde inceleme bittikten sonra açıklayacağını söylediğini ifade eden Sakınan, şöyle devam etti: “Şöyle olduğunu düşünüyorum. Soruşturma sonucu bitinceye kadar değil, sınav sonuçları üzerinde inceleme bitinceye kadar. Yani bu yarın da olabilir yarından sonra da olabilir. Biz soruşturmayı sadece sınav belgeleri üzerinde yapmıyoruz.”

Kuşatılmış durumdayız
Bir an önce soruşturmayı tamamlamayı arzuladıklarını ifade eden Sakınan “Zaten her yönden kuşatılmış haldeyiz. Zaten soruşturmayı gerekli şekilde hızlı ve teknik yapıyoruz. Gereken hız ve özeni gösteriyoruz” dedi. Sakınan, KPSS ve YGS soruşturmasının şimdilik birlikte yürütüldüğünü de ifade etti.


Radikal