Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başkanlığına atanan Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya görevini, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan devraldı. YÖK tarihinde ilk kez basına açık düzenlenen görev devir-teslimi törenine çok sayıda akademisyen katıldı. Çetinsaya ile tokalaşarak çiçek takdim eden Prof. Dr. Özcan, "Gördüğünüz gibi benden çok genç, 47 yaşında. Benim 60 yaşıma karşılık gayet enerjik ve YÖK'ü bizim bıraktığımız yerden alıp çok yükseklere çıkartacak bir özelliğe sahip." diye konuştu.
 
YÖK'te son 4 yıl içerisinde güzel hizmetler yapıldığını belirten Özcan, Türkiye'nin ve yükseköğretimin önünde engel olan pek çok ciddi sorunun halledildiğini söyledi. Özcan, "Sayın Çetinsaya'ya bu anlamda çok da problemli olmayan bir YÖK bırakıyoruz ama ondan beklentimiz bir eşiğe kadar taşıdığımız yükseköğretimi o eşikten atlatması ve yükseköğretimden beklediğimiz verimliliğe ulaştırmasıdır." dedi. Üniversite sayısının 165'e ulaştığını hatırlatan Özcan, üniversitelerin sorunları olduğunu, yükseköğretimin yeniden yapılandırılması sürecinin devam ettiğini kaydetti. Henüz bitirilemeyen işlerden biri olan kalite güvencesi ve akreditasyon konusunun bazı adımlar atılmasına rağmen hâlâ beklediğini belirterek, bu konuların yeni YÖK başkanının hizmetini beklediğini söyledi. Yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya da konuşmasına, "Bu zor görev, çağdaş Türkiye'ye bir hizmet yarışı, bir bayrak yarışıdır. Bu bayrak yarışında ülkemizin yükseköğretim sistemine önemli hizmetlerde bulunmuş seçkin bilim insanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'dan bayrağı devralmış olmaktan onur duyuyorum. Kendisine yaptığı hizmetler ve yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum." dedi.
 
ÖZCAN, KÖŞK'E BAŞDANIŞMAN OLABİLİR

Özcan, Cumhurbaşkanı'na başdanışman olup olmayacağı yönündeki bir soruya, "Cumhurbaşkanlığı'ndan bir teklif gelirse onu da değerlendiririz." dedi. "Teklif geldi mi?" sorusu üzerine Özcan, "Geldi. Öyle bir şey var ama daha netleşmedi. Netleştiği zaman sizlerle paylaşırım." karşılığını verdi. Törenin ardından YÖK'teki personelle el sıkışarak vedalaşan Özcan'a, üzerinde 'Yükseköğretim Kurulu, Yusuf Ziya Özcan' ve '10' rakamı bulunan bir forma hediye edildi. Vedalaşma sırasında duygulu anlar yaşandı. Özcan, aracına binerken gazetecilerden de helallik istedi.



 PINAR KAMAN ANKARA, CİHAN