YSK Başkanvekili Kırdar Özsoylu, "Kurulumuzun demokratik hakların gelişmesi yönünde, temel hak ve özgürlüklerin önünü açacak mahiyette yorum ve değerlendirmeler yapabileceğini umuyorum, düşünüyorum" dedi.

Aralarında BDP'nin desteklediği bağımsız adayların da yer aldığı 12 ismin adaylıklarının iptal edilmesinden sonra YSK Başkanı Ali Em'in yaptığı "Bazı eksik evraklar gelirse sorun aşılabilir" dedi. Bunun üzerine, başvuruları iptal edilen milletvekili adayları tek tek mahkemelerden memnu haklarını iade belgesini almaya başlamalarının ardından YSK, konuyu incelemeye devam ediyor.

Gazetecilerin, itirazlar üzerine yapılan başvurular konusundaki sorularını yanıtlayan YSK Başkanvekili Kırdar Özsoylu, "Bütün evraklar yavaş yavaş kurulumuza intikal ediyor. Mahkemelerden memnu haklarının iadesi, hükmün geri bırakılması ve uyarlama yönünde kararlar geliyor. Bunlar muhtemelen akşamüzeri de incelenmeye devam edilecek" dedi. YSK'nın yarın sabah 10.00 itibariyle incelemelere devam edeceğini ifade eden Özsoylu, "Kurulumuzun demokratik hakların gelişmesi yönünde temel hak ve özgürlüklerin önünü açacak mahiyette yorum ve değerlendirmelere yapabileceğini umuyorum, düşünüyorum" dedi.

Bir gazetecinin gerekçeli kararlarda memnu haklarının iadesi haklarının eksik olduğu söylenmişti. Bu belgeleri kabul edecek misiniz" şeklindeki sorusuna Özsoylu, "Aslında biliyorsunuz genelgeler önceden yayınlandı. Bunlara nelerin gerekeceğin konusu orada ayrıntılı biçimde yer aldı ancak o aşamada getirilmedi. Şu anda bunlar tamamlanıyor. Genelgede öngörülen süreler geçmiş olmasına rağmen henüz kesin listelerin yayımı yapılması. Pazara kadar süresi var. Dolayısıyla bu aşamaya kadar gelecek evrakların bir değerlendirmeye alınması gerektiğini ben şahsen düşüyorum. Kurulumuzun da bu yönde bir açılım yapacağını umuyorum, düşünüyorum" diye konuştu.

Şu ana kadar başvuruları reddedilen adaylar ile ilgili bir inceleme yapılmadığını ifade eden Özsoylu, durumların sadece gözden geçirildiğini belirtti. Sebahat Tuncel için İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nden yasa değişikliği nedeniyle hapis cezasında bir uyarlama kararı çıktığının anımsatılması üzerine Başkanvekili, "Onunla ilgili bir ön değerlendirme yapıldı. Yarın saat 10.00'dan itibaren tek tek inceleme yapılacak. Ancak bir ön inceleme evrakların mahiyeti üzerinde bir ön değerlendirme yapıldı" dedi.

Bir gazetecinin "Sebahat Tuncel için 'olumlu bir karar çıkacak gibi görünüyor' dediniz" hatırlatması üzerine Özsoylu, "Hayır. Bir şey diyemem. Benim bu şahsi düşüncem. Kurulun da bu yönde eğilim içinde olmasını bekliyorum, düşünüyorum. Ancak yarın 10.00 itibariyle değerlendirme olacak. Şu an bir şey diyemem" değerlendirmesinde bulundu.

Bağımsız milletvekili adayları hakkında karar almak için 24 Nisan tarihine kadar beklenip beklenmeyeceğinin sorulması üzerine Başkanvekili, ceza kararlarının yazımının zaman alacağını belirtti. Özsoylu, verilecek kararların bir başka kararla değişmesinin söz konusu olması durumunda daha ayrıntılı gerekçelerin yazılması gerektiğini ifade etti.

"Sebahat Tuncel hakkında uyarlama kararı 14 Nisan tarihinde sizin tarafınızdan 7. Asliye Ceza Mahkemesine sorulmuş, ancak o tarihte bir uyarlama kararı alınmadığı yönünde bir cevap gelmiş. 11 Nisan tarihinden önce bu uyarlama kararırının verilmiş olması gerektiği belirtiliyor. 11 Nisan'dan önce mi alınması gerekiyordu" sorusunu Başkanvekili Özsoylu, şu yanıtı verdi:

"Genelgede öngörülen süreler dolmuş idi. Başvuru sırasında bunlar gerekliydi. Ancak son gelişmelerle mahkemelere baş vurularak bunlar yeni temin edildi. bu temin edilen evraklardaki bilgiler geçmişi yansıtıyor. Bunlar yeni hususlar, yeni gelişmeler değil. Bunlar geçmiş durumun bir tespitinden ibaret belgeler. O açıdan kurulumuzun olumlu demokratik hakların önünü açacak mahiyette bir değerlendirme yapmasını temenni ediyorum. Bu benim şahsi temennim. Yarın saat 10.00 itibariyle ne olacağını hepimiz göreceğiz."

BDP'nin "YSK bize 'sorun yok' dedi" açıklamasının hatırlatılması üzerine Özsoylu, hiçbir parti temsilcisine vaatte, taahhütte bulunulmadığını belirtti.



Anka