Başvuruyu 2'ye 9 oyçokluğuyla kabul eden Yüksek Mahkeme, davanın esastan değil, şekil yönünden incelenmesine karar verdi. Yazılı bir açıklama yapan Mahkeme'nin, "İşin şekil yönünden incelenmesine" ifadesini koyu ve büyük harflerle vurgulaması dikkat çekti. Davanın gününü ise Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç belirleyecek. Hukukçular, 12 Eylül tarihinde referandum yapılmadan ve 'anayasa değişikliği yürürlüğe girmeden' Yüksek Mahkeme'nin iptal başvurusunu görüşemeyeceğini savunuyor.

Geçtiğimiz hafta 3 Haziran'da verilmesi beklenen karar, mahkemenin iki üyesinin rapor üzerindeki incelemeyi tamamlayamadıklarını belirtmeleri üzerine düne bırakılmıştı. Anayasa Mahkemesi'nin, 111 milletvekilinin dava dilekçesini görüşmesi ve usulde eksiklik bulunup bulunmadığına karar vermesi bekleniyordu.

Mahkeme'nin dünkü gündeminde anayasa değişikliğine açılan davanın dışında 3 davanın daha ilk incelemesi bulunuyordu. Önce anayasa değişikliğinin incelenmesine ilişkin raportör Dr. Ali Rıza Çoban'ın hazırladığı rapor görüşüldü. Başvurunun, şekil şartlarını yerine getirip getirmediğine bakıldı. İptal davasının süresinde açılıp açılmadığı, 110 milletvekilinin imzasını taşıyıp taşımadığı ve dava dilekçesinde Anayasa'ya aykırılığı ileri sürülen hükümlerin Anayasa'nın hangi maddelerine aykırı olduğunun yer alıp almadığı konuları değerlendirildi. Başvurunun bu şartları yerine getirdiği sonucuna varılarak dava kabul edildi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Dosyada eksiklik bulunmadığından işin şekil yönünden incelenmesine karar verildi." denildi.

Edinilen bilgilere göre Mahkeme, davayı kabul ettikten sonra raportörün davanın esasına yönelik hazırlayacağı raporun çerçevesini de çizdi. Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'ne göre raportörleri başkanlık belirliyor. İçtüzüğe göre, raportörler esasa ilişkin incelemelerinin sonuçlarını, kendi düşüncelerini de içeren bir raporla başkanlığa bildiriyor. Yine içtüzüğe göre, raporun hangi sürede hazırlanacağı mahkeme heyetince belirleniyor. Esasın incelenmesine karar verildiği tarihten itibaren mahkeme heyeti, raporun ne kadar süre içinde hazırlanacağını raportörün de görüşünü alarak tayin ediyor. Belirlenen sürede esasa ilişkin raporlarını hazırlayamayan raportörler gecikme nedenlerini ve incelemenin ne kadar süre içinde tamamlanabileceğini yazılı olarak başkanlığa bildiriyor. Raportör raporunu planlanan süre içerisinde tamamlayamazsa mahkeme heyeti süreyi uzatabilir. Rapor bu sürede de tamamlanmazsa dosya başka raportöre veriliyor.

Bu arada, Adalet Platformu üyesi olduğunu ifade eden Adem Çevik adlı bir kişi, Anayasa Mahkemesi önüne gelerek eylem yaptı. Çevik, Mahkeme önünde maket uçak, tank ve silahlarla yaptığı basın açıklamasında, Anayasa Mahkemesi'nin "bazı kesimlerce'' baskı altına alınmaya çalışıldığını iddia etti.