ANKARA - Danıştay ve Yargıtay’da yeni daireler kurulmasını öngören yasa tasarısının görüşüldüğü Adalet Komisyonu’nda istifa şoku yaşandı. Tasarının içeriğine karşı çıkan Komisyonun CHP’li üyeleri, Halil Ünlütepe, Turgut Dibek, Ali Rıza Öztürk ve Rahmi Güner çalışma koşullarını gerekçe göstererek komisyon üyeliğinden istifa etti. Hükümet istifalara karşın çalışmaya devam ederek tasarıyı komisyondan geçirdi. Tasarının kabul edilmesinin yasal olmadığını savunan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Adalet Komisyonunu tümüyle boşaltmadıklarını, yeni üyeleri bildireceklerini söyledi. Meclis Başkanlığına yazdıkları yazıda CHP'nin komisyonu tümüyle boşaltmadığını, yeni üyelerin bildirileceğini ifade ettiklerini kaydeden Hamzaçebi, yeni üye bildirilmesi konusunu, Meclis Başkanlığının cevap yazısından sonra değerlendireceklerini bildirdi. Hamzaçebi, tasarının komisyona geri çekilmesini isteyerek, Aksi takdirde Anayasa Mahkemesine gideceklerini açıkladı.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, istifaya neden olan komisyon toplantısının, İçtüzük kurallarına göre çalıştığını söyledi. "CHP şov yapıyor. İddiaları hukuki mesnetten yoksun. Türkiye 1950’lerin Türkiyesi değil. Kimse 1950’lerin hayalini kurmasın. O günler çoktan geçti" diyen Bozdağ, CHP’li üyelerin öne sürdüğü iddialara TBMM İçtüzük’ün 21. Maddesiyle yanıt verdi: "Komisyon üyeliklerinin boşalması ise İçtüzük’ün 22. Maddesiyle düzenlenir. Yani; bir komisyonun üyeliklerinde boşalma olursa yenileri seçilinceye kadar komisyonun görev ve yetkisi devam eder."

Komisyon’dan geçen tasarı için kavga sürerken konuyu radikal.com.tr araştırdı



5 SORUDA KRİZ


1 -Adalet komisyonunun görevi nedir, kimlerden oluşur?
TBMM Başkanlığı’nın komisyona sevk ettiği tasarı ve teklifleri görüşüp rapor hazırlar. Hazırlanan rapor Genel Kurul’daki görüşmelere esas teşkil eder. Siyasi parti grupları temsil oranlarına göre Komisyonda da temsil edilir. Mevcut tabloya göre 25 üyesi olan Adalet Komisyonu’nda AKP 16, CHP 5, MHP 3 ve BDP ise 1 milletvekili ile temsil ediliyor.

2 – CHP’nin itirazı ne?
Tasarının Anayasa’ya aykırı olduğunu ve hükümetin geri çekmesini isteyen CHP, komisyondaki görüşmeleri hem konuşarak hem de önergeler vererek engellemeye çalıştı. AKP’nin, önerge sayısı ve konuşma sürelerini kısıtlaması üzerinede, CHP’li beş üye istifa etti. CHP, Anayasa’nın 95. maddesi ve komisyonların çalışmasını belirleyen İçtüzüğün 21. maddesine göre çalışmaya devam edilemeyeceğini de savundu. CHP Grubu yeni üyeleri bildirine kadar komisyonun çalışmamasını isteyen bir yazıyı da TBMM Başkanlığı’na gönderdi. CHP’ye göre, Anayasa ve İçtüzük’te partilerin komisyonlarda temsil edilmesine ilişkin hükümler var, istifalar kişisel karar ve parti tüzel kişiliği olarak komisyonda yeni üyeler ile temsil edilmek istiyorlar. Yeni üyeler bildirilene kadar da komisyon çalışamaz.

3- Beş dakika sınırının mantığı ne?

Komisyonlarda görüşmelerin çok uzaması halinde, iki yönteme başvurularak konuşmalar sınırlandırılabiliyor. ‘yeterlilik önergesi’ ile o madde üzerinde yapılan görüşmeler sonlandırılabiliyor. Ancak bu yöntem iktidara istediği zamanı kazandıramayabiliyor. Daha kesin sonuç almak istenilmesi halinde, konuşma süresi ve önerge sayısı sınırlanlandırılabiliyor. AKP, bu tasarının görüşmelerinde ikinci yönteme başvurarak konuşma sürelerini beş dakika, önergeleri de her üyeye bir önerge hakkıyla sınırlandırdı. CHP, İçtüzükte komisyon görüşmelerinde böyle bir sınırlama bulunmadığını ve İçtüzüğe aykırı olduğunu savundu. Hem Komisyon başkanlığı hem de AKP’li üyeler, ise komisyonun gündemine hakim olduğu gerekçesiyle sınırlama yapılabileceği görüşünü dile getirdi.

4- MHP neye destek verdi?
MHP de konuşma sürelerinin ve önergelerin sınırlandırılmasına karşı çıkıyor. MHP “CHP’lilerin kurumsal kimlik çerçevesinde hareket ederek ayrıldıklarını, bu nedenle Anayasa’nın 95. maddesi ve TBMM İç tüzüğünün 21. maddesi uyarınca komisyon çalışmalara devam edilemeyvceği, görüşmelerin kesilmesi gerektiği” görüşünü dile getiriyor. Ancak, MHP’li üye Osman Ertuğrul CHP’lilerin ayrılmasından sonra terkettiği komisyon toplantısına geri gelerek oyunu ‘hayır’ olarak kullandı.

5- CHP’lilerin istifa ettiği, MHP’nin hayır oyu verdiği komisyondan çıkan kararın hükmü var mı?
TBMM Adalet Komisyonu Başkanlık Divanı ile TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü, CHP’nin tezlerini paylaşmıyor. Parti temsiline ilişkin Anayasa ve İçtüzük hükümlerinin komisyonların oluşumu aşamasını kapsadığını belirten TBMM hukukcuları, İçtüzüğün 21. maddesinin de 22 ve 27. maddelerle birlikte değerlendirildiğinde, komisyonun tasarıyı görüşüp raporunu hazırlayabileceği, bu raporun da Genel Kurul’da ele alınabileceği görüşünde.

HABER YORUM/MURAT YETKİN


TASARI NELER GETİRİYOR

Tasarıya göre, Danıştay’da 13 olan daire sayısı 15’e çıkarılacak. Danıştay dava dairelerinden 3, 4, 7 ve 9’uncu daireler, vergi dava dairesi; diğer dava daireleri ise idari dava dairesi olarak görev yapacak. İş yükü artmış olan bir dairenin elindeki dosyalar, bir başka daireye verilebilecek.  Tasarı, Yargıtay’da dairelerin sayısını da artırıyor. Yargıtay’daki daire sayısı 32’den 38’e yükselecek.
Yargıtay’daki daireler, bir başkan ve dört üyenin katılmasıyla toplanacak. Üye sayısının yeterli olması halinde iki heyet oluşturulabilecek. Böylelikle bir daire içerisindeki iş yükü daha kısa sürede bitirilecek.  Hâkim ve savcıların verdikleri her türlü kararlar nedeniyle ancak devlet aleyhine tazminat davası açılabilecek.  Tasarının yasalaşması halinde bu hüküm, halen görülmekte olan davaları da kapsayacak. Davaya devlet aleyhine devam olunacak.  Tasarıyla Yüksek Yargı’ya toplam 658 kadro verilecek.  Tasarı, Adli Tıp Kurumu ile ilgili de düzenlemeler içeriyor. (radikal.com.tr)

Yargıtay ve Danıştay tasarısı komisyondan geçti