DOĞAN ERTUĞRUL

argıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Türkiye’de HSYK ve yüksek yargı üyelerinin seçilme biçiminin İsviçre ve Kanada gibi gelişmiş demokrasilerden bile ileri olduğunu söyledi. Gerçeker, “Birçok gelişmiş demokraside yüksek yargı üyeleri yürütme ve yasama tarafından atanıyor. Bu yargı bağımsızlığana aykırı. Oysa bizde yüksek hakim ve savcılar seçimle göreve geliyor. Biz daha ileriyiz” dedi.

İstanbul’da bir grup gazeteciyle BM Kalkınma Programı’nın düzenlediği Uluslararası Yüksek Mahkemeler Zirvesi’ni değerlendiren Gerçeker, şunları söyledi:  “20’ye yakın ülkenin yüksek yargı sistemini inceleme fırsatı bulduk. İlk derece mahkemeleri için aynı derecede olumlu konuşamam ama yüksek yargıda birçok AB üyesinden daha ilerdeyiz. Düşünebiliyor musunuz; Kanada’da yüksek yargı başkanlarını başbakan atıyor. İsveç’te yüksek yargı üyelerini parlamento seçiyor. Bizde yüksek yargının kendi içinde seçimle göreve geldiğini duyunca şaşırdılar.”

BİZİM BAŞKA SORUNLARIMIZ VAR...

Bir gazetecinin  “Kanada ve İsveç yüksek yargı başkanları yürütme ve yasama tarafından seçilmelerini yargı bağımsızlığı için bir tehdit olarak görüyorlar mı? Görmüyorlarsa siz neden tehdit olarak görüyorsunuz” sorusuna Gerçeker “Hayır, onlar tehdit olarak görmüyorlar. Ama bizde durum farklı Biz de böyle yürütme ve yasamanın yüksek yargı seçimine müdahalesi yargı bağımsızlığını tehdit eder. Çünkü bizim başka sorunlarımız var” karşılığını verdi.

Gerçeker bir başka soru üzerine ise Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü kararında olduğu gibi yüksek mahkemelerin verdiği kararlarını denetleyecek bir organın olmamasının hukuki sorunlara yol açtığını kabul etmek gerektiğini söyledi ve ekledi: “Ancak yüksek yargı üyelerinin hatalı ve yanlış karar vermeyeceğine inanmak gerekiyor. Biz başka ülkelerdeki bazı kararlarda da böyle bir tartışmanın olduğunu biliyoruz. Ama hiç bir ülkede böyle denetim mekanizması yok.”

YARGI KENDİNİ İCRANIN YERİNE KOYMAMALI

Gerçeker HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yeni yapısıyla ilgili bir soruya de “Referandumda kabul edilen anayasa paketini ne kadar eleştirirlersek eleştirelim artık yürürlüğe girdi. Buna saygı duymak zorundayız.

Yargı, yasama ve yürütme arasında güç mücadelesi olabiliyor. Ancak önemli olan yürütme ve yasamanın yargı bağımsızlığını tanıması, yargının da kendini yasa koyucu ya da icranın yerine koymadan işlevini yerine getirmesidir” diye konuştu.    

 



Star