YSK kararında şöyle denildi: "Yurt dışında yaşayan ve seçmen niteliğini taşıyan Türk vatandaşlarının Yurt Dışı Seçmen Kütüğündeki kayıtları, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, güvenli sorgulama yöntemi kullanılarak Kurulun internet sayfasında (www.ysk.gov.tr) 18/3/2011 Cuma günü saat 08.00'de, ilan edilir. Ayrıca; Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yurt dışı temsilciliklerine duyurulur. Vatandaş "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" ekranından T.C. kimlik numarasını girerek Kütüğe kayıtlı olup olmadığını kontrol eder. Yüksek Seçim Kurulunun internet sayfasında ilan edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün; 31/3/2011 Perşembe günü saat 17.00'de ilanı sonlandırılır. İlan sonlandırma tarihi tutanak altına alınır. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular konsolosluklarca kabul edilmeyecektir."

SEÇMEN KÜTÜĞÜNE YAZILMAK İÇİN NE YAPILACAK?

YSK kararında, Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıt yaptırmak isteyen vatandaşların hangi yolu takip edeceği şu şekilde belirtildi: "Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün adres kayıt sisteminden alınan ve seçmen niteliğini taşıyan yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarına ait kayıtların, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne dönüştürülmesinden sonra, güncelleştirilmek amacıyla ilan edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yazılmak için;

Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olmasına rağmen, Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde ismi bulunmayan,

Yurt içinde Seçmen Kütüğünde kayıtlı olup da yerleşim yerini yurt dışına taşıyan, Türk vatandaşlarının, adres kayıt sistemine dahil olabilmeleri için en yakın dış temsilciliğe başvurarak İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İsleri Genel Müdürlüğünün yurt dışında yasayan Türk vatandaşları için "ADRES BEYAN FORMU" nu doldurup, imzalamaları ve yurt dışı temsilcilikleri tarafından "Konsolosluk.net" sistemine girişleri sağlanmalıdır.

Yurt dışında yerleşik olup da, askı süresi içinde herhangi bir nedenle yurt içerisinde bulunanlar, Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlarını yaptırabilmeleri için Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvurup pasaportlarını da ibraz etmek suretiyle, alacakları adres beyan formunu doldururlar. Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının onayı ile bu başvurular Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne askı süresi içinde Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlarının yapılması için gönderilir.

Askerlikten terhis olanlardan Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde kaydı bulunmayan, (Terhis belgesi veya askerlik şubesince verilen belgenin ibrazı gereklidir.),

Kısıtlılık hali sona eren, Türk vatandaşları, konsolosluklar vasıtasıyla veya doğrudan doğruya Ankara İl Seçim Kuruluna bağlı Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına başvurabilirler." 

 




Cihan