Avukat Kenaroğlu, taklit ürün üretme ve satmanın dünyada yasaklandığını çok sayıda ülkenin de kendi sınırlarına girişte taklit ürün kullananlara yönelik ağır cezai yaptırımlarda bulunduğunu vurguladı, tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Marka ve patentle ilgili hukuki konularda deneyime sahip, birçok ünlü markanın da avukatlığını yapan Yasemin Kenaroğlu, turistik veya iş amaçlı ülke dışına çıkışlarda pek bilinmeyen bir konuya değinip vatandaşların dikkatini çekti. Avukat Kenaroğlu, "Taklit ürün üretmek ve satmak tüm dünyada yasaklanmış, hukuka aykırı bir eylemdir. Türkiye'de de yasal mevzuat, bir başkasına ait markayla izinsiz olarak üretim yapmayı, izinsiz üretilen bu ürünleri satmayı yasaklamıştır. Dahası, izinsiz üretim ve satış ülkemizde hapis ve para cezasına tabi bir suçtur. Bununla birlikte mevzuatımızda tüketici tarafına, yani izinsiz kullanıma karşı herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla başkasına ait markayla izinsiz üretim yapmak ve üretilen ürünleri satmak suç sayılırken, aynı ürünleri kişisel kullanım amacıyla satın almak ve kullanmak suç değildir. Yani pazarda taklit markalı ayakkabı satan suç işlerken, bu ayakkabıyı satın alıp giyenin davranışı, etik olmasa da yasalarımıza göre hukuka uygundur" dedi.

"KULLANMAKTA HUKUKA AYKIRI"

Türkiye'de olmasa da özellikle Avrupa Birliği'ne üye ülkeler de bununla ilgili son yıllarda yasal değişiklikler yapıldığını dile getiren Kenaroğlu, "Pekçok yabancı ülkedeki değişikliklerle, taklit ürün satın almak ve kullanmak da hukuka aykırı kabul edilmiştir. Böylece taklit ürünü satan ve alan taraf arasında bir denge kuran batılı ülkeler, artık bu konuya çok daha ciddi yaklaşmakta ve taklitçiliği sona erdirmek için sorunu köküne inerek talebi ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. En büyük risk, Türkiye'deki mevuzatın, yurt dışında da aynen geçerli olduğuna düşünen vatandaşların, burada satın aldıkları taklit ürünlerle yurtdışına seyahat etmeleri durumunda ortaya çıkıyor. Zira artık pek çok Avrupa ülkesinde başta havalimanları olmak üzere, önceden bilgi verilmeksizin ani kontroller yapılıyor, yolcu ya da turistlerin bagajlarında, hatta üstlerinde taşıdıkları ürünlerin taklit olup olmadığı sorgulanıyor. Taklit olduğundan şüphe edilen ürün için yolcudan bilgi ve belge talep ediliyor ve taklit olmadığı ispat edilemezse, ürüne el konulduğu gibi yolcu hakkında yasal işlem yapılıyor" diye konuştu.

25 BİN EURO'YA KADAR PARA CEZASI

Yurt dışındaki uygulamalar hakkında da örnekler veren Kenaroğlu, "İtalya'da özellikle havaalanlarında yapılan kontrollerde yakalanan taklit ürünlere el konulduğu gibi, yolcunun ürünün taklit olduğunu bildiği kanaatine varılırsa kendisine 100 ile 7 bin euro arasında idari para cezası uygulanmaktadır. Dahası konunun ciddiyetine göre, taklit ürün kullanan kişinin 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 2 bin 500 Euro'dan, 25 bin Euro'ya kadar para cezasına çarptırılmaları da mümkündür. Örneğin, İtalyan Yüksek Mahkemesi'nin, Haziran 2012 tarihli bir kararında, Çin'den kendisi için ünlü bir markalı taklit saat satın alıp bunu İtalya'ya getiren yolcuya, Marka Kararnamesi'nin ilgili hükmü uyarınca idari para cezası uygulanmıştır. Fransa'da da bu konuda çok katı uygulamalar olduğu ve kişisel kullanım sayılabilecek durumların dahi hukuka aykırı kabul edildiğini biliyoruz. Almanya'da ise tek bir taklit ürün satın alınması yada kullanılması kişisel kullanım olarak değerlendirilip suç sayılmazken, aynı üründen birkaç adet satın alınması ticari amaçlı satın alma sayılıp hukuka aykırı kabul edilmektedir. Norveç ve Japonya'daki uygulamalar da Almanya ile parallellik göstermektedir. Örneğin, Türkiye'den valizinizde götürdüğünüz markalı taklit cüzdan ticari amaçlı kullanım sayılmazken, aynı markayı taşıyan 5-10 ürünle yakalandığınızda hoş görülmeniz mümkün değil" dedi.

"OLUMSUZLUKLA KARŞILAŞMAYIN"

Avukat Kenaroğlu, "Taklit ürün kullanımını ne Türkiye'de ne de başka ülkelerde tasvip ve tavsiye etmiyoruz. Ancak yurt dışına taklit ürünle seyahat edilmesinde büyük riskler var. Kimsenin tatil yada iş seyahati sırasında böyle olumsuz bir uygulamayla karşılaşmak isteyeceğini düşünmüyorum. Bunun için yurtdışına seyahat edenlerin konuya daha da ciddi yaklaşmalarında fayda var" dedi.



Turaç TOP/İZMİR, (DHA)