MİLLİ İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı’nın idari veya adli yargıda “hâkimve savcı ile kamuda hukuk müşaviri olarak görev yapanlar arasından” kuruma hukukmüşaviri alacağını açıklamasından sonra yüzlerce hâkimve cumhuriyet savcısıMİT’e geçmek için başvuruda bulundu. MİT’e gösterilen bu ilgi hâkimve cumhuriyet savcılarının kullandığı “adalet.org” adlı internet sitesine de konu oldu.

500’DEN FAZLA

Savcı Arif Ziya Sucuoğlu, “Dün MİT’e başvurmak amacıyla giden bir arkadaşım, kendisi haricinde yüzlerce birinci sınıf hâkimve savcının MİT’e geçmek amacıyla orada olduğunu ve MİT’tekilerin bu duruma çok şaşırdığını söyledi” diye yazdı. Sucuoğlu, birinci sınıf olmak için yıllarca çırpınan, gece ile hafta sonları dahi çalışan hâkimve savcıların neden MİT’e başvurduğuna bir anlam veremediğinin altını çizerek “Artık huzur isteyen bu hâkimve savcıları MİT hukuk müşavirliği gibi ‘tırt’ bir göreve geçmeyi düşündüren nedenler ne olabilir” diye sordu. Sucuoğlu’nun bu sorusuna Hâkim Celalettin Apa “Demek ki meslektaşlarımız, ‘Madem telefonlarımız dinleniyor, bari biz dinleyen olalım’ demiş olabilirler” yorumu yaptı. Hâkimve savcıların büyük bir çoğunluğu sitede yaptıkları yorumlarda; MİT’te görev almanın hâkim ve savcı olarak görev almaktan daha üstün olmadığının altını çizerken Hâkim Hüseyin Canbaz MİT’e yaklaşık 500 hâkimve savcının başvurduğu bilgisini aktardı. Canbaz, “Benim duyumuma göre 500’ü aşkın kişi başvurdu. Bir çoğunu da tanıyorum. 500’den fazla hâkim, savcı maaşını, çalışma şartlarını, görev yerini, görev tanımını tam bilmediği MİT’teki hukuk müşavirliği için başvuruyorsa, bu ülkenin yargısında ters giden bir şeyler var demektir ve üzerine biraz düşünmek gerekir. Ayrıca hâkimlik ve savcılık yanında diğer tüm kamu görevleri tırttır...” diye yazdı.

5 yıl mesleki deneyim şart

MİT’e başvuruda 5 yıllık deneyim ve 1 Aralık 1967 veya sonrası doğumlu olma şartı yer alıyordu. En az 5 yıl çalıştıktan sonra bu görevlerden kendi istekleriyle ayrılanlar da başvuru yapabildi. Başvurular, 5-24 Aralık 2012 tarihleri arasında müsteşarlığın “www.mit.gov.tr’’ sitesi üzerinden online olarak yapıldı.