Hakimin neyi nasıl yagılayacağını avukat belirler. Yani yargının oyun kurucusu avukattır; avukat oyun kurmazsa yargı ve yargılama olmaz. Yargı, varlık sebebini yitirir; yargılama adına keyfilik ve zorbalık başlar.

İşlevinin hayati önemine karşın, yargıda ve yargılamalarda avukatın rolü ve yetkileri olabildiğince kısıtlanmıştır. Avukat, müşterisinin de karşı tarafın da bilgilerini tam ve doğru olarak ifşa etmesini isteyemez; iki tarafa da soru soramaz. Gönüllüce verilmez ise avukat müşterisinin elindeki delilleri bile alamaz. Karşı tarafın elindeki delillerin ise hiç birisine ulaşamaz. Böyle olduğu için de avukat, hiç bir dava dosyasını karar vermeye hazır bir şekilde hazırlayamaz; sonucu belli olmayan bir başlangıç yapar ve gerisini hakimin getirmesini, müşterisinin davasını hakimin kanıtlamasını istemek zorundadır. Avukatın bilirkişiye başvurması da sözde mümkündür ancak tüm gerçek ortada olmadığından ve de zaten mahkemece itibar edilmeyeceğinden beyhude bir çabadır.

Durum savunma avukatı için de farklı değildir; o da savunmasını tam olarak ortaya koyamaz, diğer tarafa soru soramaz, elindeki delilleri çıkarttıramaz, onun da bilirkişi ataması ve rapor alması beyhude olur.

Davacı avukatı iddiasını, davalı avukatı da savunmasını hakime emanet etmek ve diğerinin elinde olan delillerin hakim tarafından çıkarttırılmasını, bilirkişilik bir durum var ise hakimin bilirkişiye sorarak hem iddiayı ve hem de savunmayı kanıtlamasını istemek zorundadır.
Davacının da davalının da delillerini hakim toplar, bilirkişiyi de hakim atar; iki tarafın sormak istediği tüm soruları değil uygun gördüğü soruları hakim sorar. Hakimin yaptıkları hiç bir zaman tatmin edici olmaz; ne davacı avukatı memnun olur ne davalı avukatı. Doğru ve tatmin edici bir rapor alabilmek için, cevaplanmayan bir soruya cevap alabilmek için çok avukat göbeği çatlamıştır. Kimse mahkemenin verdiği karardan tatmin olmadığı gibi, vatandaş da avukatın, hakimin ve mahkemenin yaptığı işten memnun olmaz.

Aslında şu soruyu sormak gerekir:

Hakim kimin avukatıdır?

Cevabı belli değil mi : Hakim kimsenin avukatı olamaz!

O zaman bırakınız avukatlık görevini avukatlar yapsın hakimler de iyi görev yapan avukatların karar verilmeye hazır ettikleri dosyalar üzerinde ve hızlıca karar versinler.

Av. Mehmet GÜN

"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."