Hukuk yargılamalarında kullanılan arkaik iddiasını ispat usulü gerçeğin ispat edilebilecek kadar açıklanması veya gizlenmesi ile sonuçlanmış bulunmakta; ayrıca uyuşmazlıkların çözümü için gerekli delillerin ibrazı ve çıkarttırılmasının tarafların ihtiyarına bırakılması hukuk yargılamalarını (ve mahkemelerini) ancak apartman ortak gider ihtilafı davalarını etkin olarak çözebilir ancak kapsamlı olan davaları çözemez hale getirmiş bulunmaktadır. Nitekim, en yetkin hakimlerimizin görev yaptığı ticaret mahkemelerindeki kapsamlı ve karmaşık davaların çözümü onlarca yıl almakta; bu kadar uzun süre geçmesine ragmen bile kaliteli kararlar ortaya çıkmamaktadır.

Sermaye piyasasında yatırımcı ile aracı kurumlar arasında çıkabilecek olan, halka açık şirketler başta olmak üzere belirli bir sermaye grubunun tek başına hakim olmadığı şirket davaları, buluş sahipleri ile sarmayedarlar ve teşvik kurumlarının bir araya geldiği karmaşık ilişkilere tabi yatırımlara ilişkin uyuşmazlıklar, konsorsiyum ve ortak girişim sözleşmeleri ile ilgili uyuşmazlıklar, büyük alt yapı yatırımlarına, sigortaya ve özellikle reasüransa ilişkin uyuşmazlıkların ekonominin gerektirdiği etkinlikte ve makul sürelerde ve aynı zamanda taraflar arasındaki ekonomik ilişkinin sürdürülmesini güvence altına alarak mahkemelerimizde etkin olarak çözülmesi mümkün değildir.

Hukuk sistemine ve hukuk meslekleri sahiplerine büyük gelirler kazandırabilecek nitelikteki bu tür uyuşmazlıkları devlet yargısı sistemi ve hatta ülke dışına çıkarmak konusunda iş dünyası büyük çabalar göstermektedir. Ortalama değeri 5 Milyon US$ dolarındaki bir uyuşmazlığın Türkiye’de ve layık olduğu şekilde çözülmesi halinde hukuk hizmetleri piyasasına katacağı katma değer, kolaylıkla 1 Milyon US$ miktarını geçebileceği halde bu tür uyuşmazlıklar en meşhuru Paris’teki ICC-MTO, diğer Tahkim kurumlarına, İngiliz ve diğer gelişmiş devlet mahkemelerine götürülmektedir. Bir yandan hukukçularımız iş imkanlarının ve gelirlerinin azlığından şikayet ederlerken diğer yandan büyük gelirler elde edilebilecek olan hukuk hizmetleri sistemin ve ülkenin dışına çıkmaktadır.

Bu durumu tersine çevirmek - kendi ekmeğimizi başkasına kaptırmamak - ancak kapsamlı, çağdaşlarının becerilerini dikkate alarak daha iyisini yapmayı hedefleyen bir yargı reform ile söz konusu olabilir.

 
"Yazarın özel izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."