Değerli okurlarım  bu makalemde siz değerli  okurlarıma  idare  mahkemelerinden ve idari davaların nasıl yürüdüğünden bahsetmek istiyorum. 

İdare  mahkemeleri  ilk  dereceli mahkemelerdir.idare mahkemeleri  dava ile ilgili gerekli gördüğü  her türlü  bilgiyi ilgili kurumlardan sizin talebiniz olmasa bile gerekli gördüğü  ilgili kurumlardan isteyebilir. Genelde idari  davalar dosya  üzerinden görülür. İdare mahkemelerinde  tanık  dinletemezsiniz. Ama tabiî ki bilirkişi  görevlendirmesi  ya  da  keşif  gibi Adli yargıda yapılan işlemler yapılır.

İdare mahkemelerinde ilgili  idari  işlemin iptalini  isteyebileceğiniz gibi bu idari işlemden  dolayı zarar gördü iseniz tam yargı  davanızı  da  idari işlemle  birlikte  isteyebilirsiniz.

Eğer idarenin işlemi nedeni ile  iptal davası açtınız ve  bu idari işlem hakkınızda  uygulandığında zarar görecekseniz dava sonuçlanıncaya kadar bu  idari  işlemin  yürütmesinin  durdurulmasını  da  isteyebilirsiniz.

İdare  mahkemesi dosyanızda  yürütmenin  durdurulması kararı verirse sizin  dosyanız  diğer  dosyalardan  daha önce  incelenir.

Bir  idari  işlem hakkında  yürütmenin  durdurulması kararı şu hallerde  verilir.  Eğer  o  idari işleme  uygulandığında   siz telafisi güç  imkansız bir  zarar uğrayacaksanız ve o idari işlem  açıkça  kanuna  aykırı ise   yürütmenin  durdurulması kararı verilir.

Siz  yürütmenin  durdurulmasını istediniz  ama  idare mahkemesi  bu  isteğinizi reddederse 7 gün içinde 1 defaya mahsusu olmak üzere  bölge idare mahkemesine itiraz  edebilirsiniz.

İdare  hukukunda yetkili  mahkemeyi  doğru belirlemeniz  gerekir. Çünkü yetki kamu  düzenini ilgilendirir.Dava konusu ettiğiniz idari  işlemi yapan  idari işlemi  yapan idari mercii nerede  ise orada  açılır.

Kamu görevlileri ise eski ya da yeni  görev yerinde ki idare mahkemesinde dava  açabilir.

İdare mahkemesinin kararına 30  gün içinde  kararın  tebliğinden itibaren istinaf mahkemesine başvuru hakkına sahipsiniz.

İdarenin  hizmet  kusuru varsa  ve siz bu kusurdan  dolayı maddi  zarara uğradı iseniz  hizmet kusuru nedeni ile idari dava açabilirsiniz.

Bir kamu  görevlisinin görevine  son  verilmişse bu kamu  görevlisinin  son  görev  yaptığı yerde idari  dava açılabilir. Eğer göreve  son verme işlemi  değil  de o  kamu  görevlisi  hakkında  disiplin  cezası ilerleme  cezası yükselme cezası özlük ya  da parasal haklarla  ilgili  geçici bir  tedbir olarak  görevden uzaklaştırma kararı verilmişse yetkili mahkeme  ilgilinin  görevli bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir.