İstanbul Barosu’nun son seçimli Genel Kurulu’nu takip ettiyseniz bir çok sürprizin olduğunu ama kazanan grup da dahil hiç bir grubun mutlu olmadığını görürsünüz.

Bu seçimin en büyük sürprizlerinden birisi; 15 yıldır Avukat Hakları Merkezi, 8 yıl / 4 dönemdir Yönetim Kurulu üyeliği yapan Av. Hasan Kılıç’tı.

Mevcut grup yine kazandı ancak oylarının yarısını eski yönetim kurulu arkadaşlarına, yani Av. Hasan Kılıç’a kaptırdı ve çok ufak denilebilecek bir fark ile seçimi kazandı.

Birlikte seçime girdiği arkadaşlarından ayrılıp kendi yönetimi ile rakip olan Av. Hasan Kılıç’ı eski arkadaşlarından kimi destekledi, kimisi ise desteklemedi.

Bir tanesi ise, genel kurul kapısı önünde ‘o şucudur bucudur, ona oy vermeyin, bu ihanettir‘ gibi kendisine hiç yakışmayacak şeyler söyledi.

Sonuçta yaşandı bitti.

Baro’nun çalışması için kurullar oluşturulmaya başlandı.

O sırada Baro’nun CMK Eğitimlerinden sorumlu olan, hatta aynı zamanda eğitmen olan Av. Hasan Kılıç’ın 6 yılı aşkın süredir yaptığı bu görevine son verildiğini öğrendim.

Sonra bir çok meslektaş bu konuda yorum yapmaya başlayınca en doğru bilgiyi Baromuz verir diye düşünerek;

1. 6 yıldır bilfiil ders veren Av. Hasan Kılıç’ın dersleri neden iptal edilmiştir?

2. Bu iptalin gerekçesi Av. Hasan Kılıç’ın yıllarca uyum içinde çalıştığı gruba/başkana karşı çıkarak rakip olması mıdır?

3. Av. Hasan Kılıç hangi liyakati sonucu bu göreve atanmış, hangi liyakatini kaybetmesi sonucu bu görevden alınmıştır?

4. Av. Hasan Kılıç’ın bu konuda herhangi bir isteği/talebi/çekincesi olmuş mudur?

5. Kendisine başkanlığınız tarafından fikri sorulmuş mudur?

diyerek Bilgi Edinme Kanunu kapsamında 5 soru sordum. Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışındadır demesinler diye, sorularım Bilgi Edinme Kanunu kapsamı dışındaysa Avukatlık Kanunu m. 2/ 3 kapsamında yanıtlanmasını istedim.

Baro’dan 5 gün sonra cevap geldi...

Kısaca ‘Biz yaptık oldu.’ diyorlar.

Oysa seçim zamanı ‘‘İstanbul Barosu, ülkemizin demokratikleşme savaşımında bir kutup yıldızı olarak parlayacak ve yol gösterecektir’’ diyorlardı?

Gösterecekleri ‘bu yolu’ izlediğimiz için bu haldeyiz, hukuk bu halde!

Eğer İstanbul Barosu’nu temsil ediyorsanız ve lafa gelince ‘bir kutup yıldızı gibi parlama ve yol gösterme’ iddianız varsa takınmanız gereken tutum bu mu olmalı? Ne yani, kandırdınız mı bizi?

Av. Hasan Kılıç'ı oraya getiren şey neydi, götüren ne oldu?

Ben hala soruma yanıt alamadım.

Mağdur olan Av. Hasan Kılıç mı yoksa CMK eğitimi mi?

Değişen tek şey adaylık mı? Aday olmak suç mu? Hem aday olup hem CMK eğitmeni olunamaz mı? Demokratikleşme savaşımında göstereceğiniz yol bu mu?

Sayın Durakoğlu böyle baro Başkanlığı yapmayı kimden öğrendi?

Av. Erdost BALCI