İtiraf edeyim Sabahattin Zaim adını duymuştum ama avukatlık sohbetine davet edilinceye adına bir üniversite kurulduğunu duymamıştım. Halkalı'da bir Ziraat Mektebi olduğunu bilirdim ama bana verilen adresin beni eski ziraat mektebinin ta kabline götüreceğini idrak edememiştim.

Daha da ötesi İstiklal Marşı'mızın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif'in Sultan II. Abdülhamid tarafından kurulan Halkalı Ziraat Mekteb-i Âlisi mezunu olduğunu bu ziyaretimde öğrendim.

Bana da bir tanesinin hediye edilmesinden onur duyduğum İstiklal Marşı Albümünde, Üniversitenin kuruluş amacı izah edilirken Mehmet Akif'in aşağıdaki satırlarından da yararlanılıyor:

"Çünkü milletlerin ikbali için evladım,
Ma'rifet bir de fazilet.... İki kudret lazım.
Ma'rifet, ilkin ahaliye saadet verecek,
Bütün esbâbı taşır; sonra fazilet gelerek.
O birikmiş duran esbâbı alır, memleketin,
Hayrı i'lâsına tâhsis ile sarf etmek için".

Henüz sadece 1. sınıfına öğrenci almış bulunan Hukuk Fakültesi öğrencilerinin avukatlık hakkındaki sorularını derinliği ve özellikle "Adalet" teriminin soyutluğu ve ütopikliği konusundaki soruları bizlerin tahmin ettiğinden de daha derin fikirleri sahip bir hukukçu ordusunun gelmekte olduğunu hissettiriyor.

Mehmet Akif'in albüm'deki şu dörtlüğü ne kadar manalı!

"Toprakla gezen gölgeme toprak çekilince
Günler şu heyulayı da er, geç, silecektir.
Rahmetle anılmak, ebediyyet budur amma,
Sessiz yaşadım, kim beni, nerden bilecektir?

Halkalı Ziraat Mektebini ve sahasını ihtişamlı bir üniversite yerleşkesine dönüştürmüş olan İstanbul Zaim Üniversitesi'nin kısa zamanda güzel ülkemizin her köşesi için ilim ve irfan tohumları üreten bilim bahçelerinden biri olmasını diliyorum.



"Yazarın izni ile Facebook/Mehmet Gün sayfasından aynen alınmıştır."