İstanbul'da Torunlar AVM inşaatında meydana gelen asansör kazasında 10 işçinin can vermesine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, İstanbul Grup Başkanı Zeki Kömürcü ve iki iş müfettişi yardımcısı hakkındaki soruşturma izni verilmemesi yönündeki karar Danıştay Birinci Dairesi tarafından kaldırıldı.

SORUŞTURULACAK…
Birinci daire, müdürlerin ihmallerinin bulunup bulunmadığının eksik incelendiğini müfettişlerin de kazadan önce iş durdurma kararı vermemelerini gerekçe kabul ederek, soruşturma yapılmasına karar verdi.

10 İŞÇİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Torunlar AVM şantiyesinde geçen yıl 6 Eylül'de meydana gelen asansör kazasında 10 işçi hayatını kaybetmişti. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, İş Teftiş Kurulu İstanbul Grup Başkanı Zeki Kömürcü ve iş müfettiş yardımcıları Ahmet Aykut Aktaş ile Yunus Emre hakkında soruşturma izin vermemişti. Karara hem İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hem de işçilerinin ailelerinin avukatı Yıldız İmrek itiraz etmişti. 

İTİRAZIN KABULÜNE KARAR VERİLDİ
İtirazı değerlendiren Danıştay 1. Dairesi; Tezel, Kömürcü, Aktaş ve Emre hakkındaki kararı geçen 9 Eylül'de kaldırdı. Birinci Daire, Tezel ve Kömürcü açısından "görevlerini yerine getirip getirmedikleri ve ihmallerinin bulunup bulunmadığı yönünde inceleme yapılması gerekirken bu yönlerden ön incelemelerin eksik yapıldığı anlaşıldığından itirazların kabulüne" kararını verdi. 

Aktaş ve Emre açısından "kazadan önce işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden eksiklikler tespit edilmesine rağmen, işin durdurulmadığı ancak kazadan iki gün sonra işin durdurulmuş olması, iki müfettişe bu yönde soru yöneltilmemesi ve bu yönlerden eksik inceleme yapıldığı anlaşıldığından" haklarındaki karar kaldırıldı.


Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal