Emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Korgeneral Engin Alan, saat 08.50 sıralarında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi.

Tutuklananlar

Dün gece Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde savcılık sorguları tamamlanan 9'u muvazzaf asker 11 kişi tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevkedildi.

Burada ifadeleri alınan 11 kişi tutuklanarak cezaevine yollandı.

Tutuklananların isimleri şöyle:

Kurmay Albay Taylan Çakır,  Yarbay Levent Çehreli, Albay Hasan Basri Arslan, Yarbay Ertuğrul Uçar, Kurmay Albay Ali Rıza Sözen, Kurmay Albay Ali Türşen, Albay Abdullah Zafer Arısoy, emekli Kurmay Albay Bülent Tunçay, Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Turgay Erdağ ve eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli.

Tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedilen Albay Mehmet Yoleri ise sağlık nedenlerinden dolayı serbest bırakıldı.

Sorgusu sırasında rahatsızlanan Yoleri'nin hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Böylece, soruşturma kapsamında 3 gün boyunca adliyeye sevk edilen 48 kişiden, 31 muvazzaf ve emekli asker tutuklanmış oldu.

Çetin Doğan'ın avukatından açıklama

Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen, 1 Ocak 2006 tarihinde Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünce Cemil Çiçek'in altında imzasının bulunduğu bir genelge yayınlandığını hatırlattı.

Bu genelgede, bazı üst düzey görevlilerin ifadesi sırasında bir başsavcı ya da başsavcı vekilinin bulunmasının istendiğini kaydeden Ülgen, "O genelgenin 15. maddesinde bazı görevler sayıldıktan sonra 'gibi' diye bir sözcük de var. Bu 'gibi' sözcüğü içerisine Çetin Doğan'ın da eski 1. Ordu Komutanı olması nedeniyle girdiğini düşünüyoruz. Bu nedenle müvekkilimizin de ifadesini Başsavcı veya vekilinin alacağını düşünüyoruz. Aksi takdirde itiraz edeceğiz" dedi.

"Susma hakkını kullandı"

Gazetecilerin, "Çetin Doğan emniyette ifade verdi mi?" sorusuna Ülgen, "Çetin Doğan susma hakkını kullandı. Bu söylediğim genelge doğrultusunda susma hakkına da gerek yok. Çünkü orada böyle bir durum varsa emniyet mensuplarının buna kalkışmaması lazım. Doğrudan doğruya Cumhuriyet başsavcısının ya da vekilinin ifade alması gerekir. Bu genelge eğer uygulanacaksa, Çetin Doğan'ı da kapsaması lazım" yanıtını verdi.

"Çetin Doğan'ın Emniyette ifadesi alınmaya çalışıldı mı?" sorusunu ise Ülgen, "Evet, kısmi susma hakkı olabileceği gibi tüm susma hakkını kullanabilir. Biz tüm susma hakkını kullandığımız için sadece kimlik bilgilerini verdikten sonra bize herhangi bir soru yöneltilmedi" şekline cevapladı.

"Soruları gördünüz mü?" şeklindeki soru üzerine Ülgen, "Teker teker soruları inceleme olanağını bize vermediler" dedi.

"Müvekkilim yasadışı eylemde bulunmamıştır"

Doğan'ın diğer avukatı İsmail Tepecik de müvekkilinin halen emniyette tutulmasının yasal bir zulüm olduğunu ileri sürdü. Doğan'ın sağlığının ve moralinin gayet iyi olduğunu belirten avukat Tepecik, "Balyoz Planı diye bahsedilen iddiaları, müvekkilim uydurmaca olarak nitelendiriyor. Darbe ile ilgili bir belge varsa bunlar uydurmadır. Müvekkilim hiçbir yasa dışı eylemde bulunmamıştır. Yasal olmayan hiçbir belgenin altında imzası yoktur. Görevi sırasında görevinin gereği olan işleri yapmıştır. Çetin Doğan paşa yasalara aykırı hiçbir şey yapmamıştır" dedi.

Tepecik, müvekkilinin yaşananlar karşında bir karamsarlık ya da şaşkınlığa düşmediğini ifade ederek, "Şaşırmaktan ziyade, başına gelenleri görevini tam yapmış olmanın sonuçları olarak değerlendiriyor. Müvekkilimin başına gelenler '28 Şubat' döneminde Batı Çalışma Grubunun başında bulunmuş olmasından kaynaklıdır. Müvekkilimin hakkında ithamlarda, iftiralarda bulunulmasının sebebi budur" diye konuştu.

CNN TÜRK