Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, geçen yıl 1 Nisan'da TEKEL işçilerinin 4/C statüsüne geçirilmelerini protesto için düzenlenen eyleme katılan, CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi ve TKP Genel Başkanı Erkan Baş ile çok sayıda sendikacının da aralarında bulunduğu 111 kişi hakkında, "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet ettikleri" iddiasıyla açtığı davanın duruşması 3 Haziran Cuma günü görülecek. Sendikalar bu tarihte dayanışma için Ankara'da buluşacak.
Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Abdulvahap Yaren'in iddianamesinde, Tek Gıda-İş Sendikası'nın, TEKEL işçilerinin 4/C statüsüne geçirilmelerini protesto etmek amacıyla Ankara'da 1 Nisan 2010'da eylem organize ettiği ifade edilmiş ve sendika yöneticilerinin, tüm illerden otobüsle Ankara'ya gösterici taşıdığı, "yasadışı" gösteriye valiliğin izin vermediği, Emniyet yetkililerinin bunu belirtmesine rağmen sendika yetkililerinin gösteri yapmak konusunda ısrarcı olduğu kaydedilmişti.

-BİR ÇOK SENDİKACI VE SİYASETÇİ SANIKLAR ARASINDA-

Sanıklar arasında CHP İstanbul Milletvekili adayı Süleyman Çelebi, TKP Genel Başkanı Erkan Baş, DİSK Genel Başkanı Tayfun Görgün, Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, KESK eski Genel Başkanları İsmail Hakkı Tombul ve Sami Evren gibi çok sayıda sendikacının adı da yer alıyor.
TEKEL işçilerinin özlük hakları için Ankara'da yapılan 78 günlük direniş eylemi nedeniyle DİSK, KESK, TMMOB, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri yönetici ve temsilcileri dâhil toplam 111 kişi aleyhine, 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması 3 Haziran Cuma günü saat 9.30'da Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. TEKEL işçilerinin örgütlü olduğu ve 78 günlük eylemi organize eden Tek Gıda-İş Sendikası ise bu durumu AB ilgili komisyonları ve uluslararası işçi örgütlerine ve Türkiye'deki sendikal kuruluşlara şikayet etti. Sendika, 3 Haziran günü dayanışma amacıyla tüm emekçileri Ankara'da buluşmaya çağırdı.(ANKA)
(BRŞ/ORH)