MALATYA’da Zirve Yayınevi’nde 18 Nisan 2007’de misyonerlik yaptıkları gerekçesiyle boğazları kesilerek öldürülen Uğur Yüksel, Necati Aydın ve Alman uyruklu Tilman Geske katliamına ilişkin davanın 115. dünkü duruşmasında mahkeme kararını açıkladı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi, oy birliğiyle alınan kararında adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan tutuksuz sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler ve Cuma Özdemir’i, maktuller Necati Aydın, Uğur Yüksel ve Tilmann Geske’yi ‘tasarlayarak öldürme suçundan’ üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların ‘terör örgütü üyeliği’ gibi suçlardan beraatine hükmeden mahkeme, 5 sanığa ayrıca ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve eylemin silahtan sayılan bıçak ile ve birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi’ nedeniyle her maktul için 10’a yıl, ‘nitelikli yağma’ suçundan da 9 yıl 9 ay hapis cezası verilmesine, tutuklu kaldıkları sürenin de cezalarından mahsubuna hükmetti. Mahkeme heyeti, Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki “Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevine giren işlerde tutukluluk süresi en çok 2 yıldır. Bu süre zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek uzatılabilir. Uzatma süresi toplam 3 yılı geçemez” maddesini hatırlatarak, sanıkların hükmen tutuklanmalarına yer olmadığına karar verdi.

16 SANIĞA BERAAT

Aralarında emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile emekli Albay Ülger’in de bulunduğu 16 sanığın ‘terör örgütü üyeliği’ ve benzer suçlardan beraatine hükmeden mahkeme heyeti, ‘haberleşmenin gizliliğini ihlal ve resmi belgede sahtecilik suçlarından’ emekli Albay Mehmet Ülger’e 13 yıl 9 ay, Binbaşı Haydar Yeşil’e de 14 yıl 10 ay 22 gün hapis cezası verilmesini kararlaştırdı.

115. celsede 3'er kez 5 müebbet

9 YILLIK DAVA: BOĞAZLARINI KESMİŞLERDİ

18 Nisan 2007’de İncil ve Hıristiyanlık kitapları basan Zirve Yayınevi’ne yapılan saldırıda Alman Tilman Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürüldü.

Dava 2011’de karar aşamasına gelmişken, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz operasyon yaparak, bir grup askeri ve akademisyeni gözaltına aldı ve, Zirve soruşturması başlattı. Katliam gizli tanık İlker Çınar’ın iddialarıyla Hurşit Tolon tarafından 1993 yılında gizlice kurulduğu iddia edilen ancak varlığı kanıtlanamayanTUSHAD örgütü ve Ergenekon davasıyla ilişkilendirildi. Tolon ile Albay Mehmet Ülger’in de olduğu 6 asker ve 3 sivil bu büyük kumpas yüzünden cezaevinde yattılar.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından 2014’te, uzun tutukluluk gerekçesiyle 5 sanık tahliye edildi.

Geçen nisanda 2. iddianamede savcı katliamın Ergenekon ve TUSHAD’la bağlantısı olmadığını savundu.

FETÖ/PDY soruşturmasında davada görev yapan savcılar Cihan Kansız firar ederken, savcılar İsmail Aksoy, Zafer Hazar özel yetkili mahkeme başkanı Hayrettin Kısa’nın aralarında bulunduğu isimler tutuklandı.

ÇOK AMAÇLI GİZLİ TANIK DA SORUŞTURULACAK

MAHKEME, gizli tanık İlker Çınar hakkında çelişkili ifadeleri ve sahte kimlik çıkarma gibi suçlar nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Çınar, verdiği ifadelerle davanın Ergenekon’a bağlanmasına neden olmuştu. Disiplin suçu işlediği gerekçesiyle ordudan atılan Çınar, cinayetlerin iddia edilen Ergenekon Terör Örgütü’nce işlendiğini, Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi (TUSHAD) adlı silahlı yapılanma tarafından planlandığını iddia etmişti. Çınar, Turgut Özal’a suikast davasının da gizli tanığıydı. Özal’ın zehirlenerek öldürüldüğünü iddia eden Çınar, cinayet için emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ü suçlamıştı. Son olarak Çınar’ın HSYK müfettişlerine firari savcı Zekeriya Öz hakkında şikayetçi olarak ifade verdiği ortaya çıkmıştı.

ELEKTRONİK KELEPÇEYLE GELDİLER

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, adli kontrol kararıyla elektronik kelepçe takılan sanıklar Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım ve Salih Gürler polis nezaretinde getirildi. Elektronik kelepçe takılan sanıklardan Hamit Çeker Elbistan Adliyesi, Cuma Özdemir ise Darende Adliyesi’nden video konferans sistemiyle duruşmaya katıldı. Önceki duruşmada tahliyesine hükmedilen ancak başka suçtan dolayı Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Varol Bülent Aral da duruşmaya video konferans sistemiyle bağlandı. Tutuksuz sanıklar emekli Albay Mehmet Ülger, Binbaşı Haydar Yeşil, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Ruhi Abat ile Murat Göktürk, Abdullah Atılgan, Adem Gedik, Hüseyin Yelki, Levent Ercan Gelegen de hazır bulundu.

ALÇAK FETÖ’CÜLER HESAP VERECEK

MAHKEMENİN beraatine karar verdiği, davada 1.5 yıl tutuklu kalan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Hürriyet’e özetle şunları söyledi: “Ordudan atılmış hain bir onbaşıyı da akıl almaz itiraflarıyla devreye soktular. TSK’yı, Türkiye’yi bitirmeyi hedefleyen ana kumpas davasını güçlendirmek istediler. Bunun için beni buna dahil ettiler. Bu işin peşini bırakmayacağız. Bize bu alçak oyunu oynayan, kumpası kuran, bizleri ve ailelerimizi yıllarca perişan eden, masum insanların sağlıklarıyla oynayan bu hainlerden hesap soracağız. Alçak FETÖ’cüler adalet önünde hesap verecekler. Kimsenin şüphesi olmasın.” Tolon’un avukatı İlkay Sezer ise “Müvekkilimiz hakkında ilk ifadeyi alan savcı Cihan Kansız firarda, savcılar İsmail Aksoy, Zafer Hazar ve özel yetkili mahkeme başkanı Hayrettin Kısa FETÖ/PDY soruşturmasında tutuklandı, ihraç edildi. Hukuka uygun soruşturma, yargılama yapmayan, asılsız iddialar için tanık ayarlayan kişilerin yargı önünde hesap vermesini bekliyoruz” dedi. (Uğur ERGAN /ANKARA-Gülden AYDIN)

O HÂKİM VE SAVCILARA SUÇ DUYURUSU

m Mahkemenin kararında davanın daha önce görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesin’de görev yapan mahkeme başkanları, duruşmalara çıkan, iddianame sunan savcılar, dönemin Malatya Terörle Mücadele Şube Müdürü ve bu şubede görevli polisler ile Jandarma Komutanlığı’ndaki görevliler hakkında ilgili suç duyurusunda bulunulmasına hükmedildi. Kararda özetle “ Eylemin 5 sanık tarafından planlanarak işlenmiş olmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı, yaklaşık 9 yıl süren yargılamaya rağmen sanıkları azmettirenlerin veya örgütlerin ortaya çıkarılmadığı, olayın azmettirici ve planlayıcıları olan failler ve örgütlerin ortaya çıkarılması yönünde suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi” denildi.

115. celsede 3'er kez 5 müebbet

ARKADAKİ GÜCE BİR ŞEY OLMADI

ZİRVE Yayınevi’nde boğazı kesilerek öldürülen Tilman Geske’nin eşi Suzanna Geske, “Bu karardan memnun olamam. 100’den fazla duruşmaya gittim. Sinir bozucu. 9 yıl hiçbir şey çıkmadı. Tamam, o katil beş genç, üç kez ağırlaştırılmış müebbet aldılar da aslında almadılar. Evlerinde, dışarıdalar. Yargıtay karar verinceye kadar o katil gençler evlerinde kalabilirler. 21 kişi sanık oldu. Sadece 5 katil ve iki asker ceza aldı. Ama katliamın arkasındaki güce hiçbir şey olmadı. Kurgulayıp planlayanlar serbest” dedi. Geske’nin avukatı Ali Koç ise özetle “Bu kararı adil bulmuyoruz. Birincisi, yaklaşık 10 yıl önce cinayet mahallinde yakalananlar o gün ne ceza alacaklarsa bugün aynı cezayı aldılar. Eğer aynı yargılama yapılacaktı ise davayı 10 yıl sürdürmenin âlemi yoktu. Muhatabımız devlettir. Kumpas kurulacak noktaları bunlara siz emanet ettiniz. Beş katilin aylarca cinayet planı yapmasının örgütle bir ilişkisi olamayacağına karar veriyor. Bu, utanç verici. İstinaf yolu açık. Bölge Adliye Mahkemeleri’ne başvuracağız. Oradan çıkacak karardan sonra Yargıtay aşaması olup olmayacağı belli olacak” diye konuştu.


Gülden AYDIN/Hürriyet