Savcılığın talimatıyla devlet arşivlerinde arama yapan polis, dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyelerinin imzaladığı bazı evrak ve dokümanlara el koydu. Alınan bilgilere göre, savcılık, Konsey tarafından verilen talimat ve genelgeleri araştırıyor. Ele geçirilen dokümanlar arasında eğitim müfredatlarından Konsey'in emriyle kurulan bakanlar kurulu talimatlarına kadar birçok belge var. Savcı Demir, görevlendirilmesinin ardından ilk yazışmasında, 12 Eylül darbesine esas teşkil eden ve Balyoz belgeleri arasında yer alan 'Bayrak Planı'nın aslını da İstanbul'dan istedi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, 12 Eylül darbesi soruşturmasına hızlı başladı. Demir'in ilk icraatı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Balyoz davası kapsamında ele geçirilen 12 Eylül darbe belgelerini istemek oldu. 30 Mart'ta 2011/1 sayı ile İstanbul Başsavcılığı'na gönderilen 'Demir' imzalı yazıda, Balyoz darbe planı belgeleri arasında yer alan orijinal 12 Eylül belgelerinin Ankara'ya gönderilmesi istendi. 12 Eylül 1980'de gerçekleştirilen darbede esas alınan 'Bayrak Planı'nın orijinal nüshasını da talep eden savcılığın yazısında şunlar vurgulandı: "Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmaya esas olmak üzere 'Balyoz' adı altında yürütülen soruşturmada elde edilen bazı belgelerde 12 Eylül 1980 darbesinin uygulamasına esas 'Bayrak Planı'nın örnek alındığı hususunda yazılı ve görsel basında haberler çıktığı anlaşıldı. Söz konusu darbe planının, asıllarının veya onaylı bir nüshasının C.B.'ye gönderilmesi, bu belgelerin mahkemeye intikal etmiş olması halinde müzekkeremizin iade edilmeyerek ilgili mahkemeden istenen hususların temini ile ikmalen C.B.'ye ulaştırılması rica olunur."

BİNİN ÜZERİNDE SUÇ DUYURUSU VAR

İlk icraat olarak devlet arşivlerine operasyon düzenleyen Savcı Murat Demir, soruşturmanın kapsamı hakkında bilgi verdi. 12 Eylül ile ilgili birçok şikayet olduğunu belirten Demir, "O döneme ait sorumlu polis, asker, yönetici ve darbe emrini veren kişiler soruşturma kapsamında değerlendirilecektir." dedi. Binin üzerinde suç duyurusu evrakının bulunduğunun altını çizen savcı, soruşturmada birden fazla savcının görev yapabileceğini söyledi. 12 Eylül'ün sorumlu kişilerinin kategoriye ayrılacağını ifade eden Demir, "Geniş bir çalışma yapmayı planlıyoruz." diye konuştu. İddianamenin düzenlenmesinin ardından Milli Güvenlik Konseyi üyeleri hakkında Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılması bekleniyor. (Zaman)