12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davaya, yarın saat 09.30'da devam edilecek.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, müşteki avukatlarına söz verileceği, süre kalırsa, sanık avukatlarının esas hakkındaki savunmalarının dinleneceği belirtildi.

"Sağlık sorunları" nedeniyle mahkemeye gelemeyen Evren ve Şahinkaya'nın, yarınki duruşmada, görüntülü ve sesli sistemle de hazır edilmeyeceği öğrenildi. Duruşmaya, sanıkların avukatları Bülent Hayri Acar, Sezin Duygu Tuncer ve Burak Başkale ile mağdur ve müşteki avukatları katılacak. 

Savcı, ağırlaştırılmış müebbet istedi

Geçen celse, esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman, sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın, TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Ceza maddesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına çarptırılır" ifadesi yer alıyor. 

Savcı Kocaman, görüşünde, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmetler Kanunu'nun 35. maddesi hiç kimseye demokratik düzeni ortadan kaldırarak, diktatörlük kurmaya yol açacak bir askeri darbe yapma yetkisi vermemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Mahkemenin kararı

Son duruşmada, müdahiller ve avukatlarına, savcının esas hakkındaki görüşüyle ilgili beyanda bulunmaları, sanıklar ve avukatlarına ise esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre veren mahkeme, sanıkların mal varlıklarına ve maaşlarına tedbir konulması talebini reddetti.

Yurt-Kor belgesinin imhasını sağladığı iddia edilen Abdullah Recep adlı subay hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 27 Aralık 2013 saat 09.30'a erteledi.



AA