Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, Savcı Murat Demir'in 'görevsizlik' kararının ulaşmasından sonra vakit kaybetmeden özel yetkili savcılar Mustafa Bilgili ile Kemal Çetin'i görevlendirdi. Savcı Bilgili, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiasıyla başlayan 'kozmik oda' soruşturmasını yürütüyordu. Kemal Çetin ise 2007 kararnamesiyle Ankara cumhuriyet savcılığına atanmıştı. Çetin, HSYK'nın mart ayında çıkardığı kararnameyle özel yetkili olarak görevlendirilmişti.

Savcıların, daha önce tasnif edilen suç duyurularını incelediği ve UYAP'a aktardığı kaydedildi. Soruşturmanın kapsamıyla ilgili bilgiler de netleşmeye başladı. Ankara'daki soruşturmanın darbeyi gerçekleştiren kuvvet kademesiyle sınırlı tutulması gündemde. Savcılığın işkence ve diğer olaylarla ilgili evrakı olayın gerçekleştiği yer cumhuriyet savcılığına gönderilebileceği belirtiliyor. Bu konudaki karar henüz verilmedi.

Referandumda kabul edilen anayasa değişikliğiyle 12 Eylül askeri darbesini yapanlara yargı yolu açılmıştı. Yüzlerce suç duyurusu üzerine özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği soruşturma başlatmış, Başsavcı Vekili Hamza Keleş, 27 Eylül 2010'da 'görevsizlik' kararıyla dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti. Keleş'in kararının ardından soruşturma için görevlendirilen Savcı Murat Demir, suç duyuruları ve 12 Eylül darbesinin yol haritası niteliğindeki bayrak planı üzerindeki çalışmasını tamamladıktan sonra görevsizlik kararı vermişti. Demir'in 'görevsizlik' kararında, darbeyi gerçekleştiren Milli Güvenlik Konseyi üyelerine isnat edilen anayasayı ihlal suçunun CMK 250. maddeyle özel yetkili mahkemelerin görev alanına girdiği vurgulandı.

Kararın ardından 2011/1 esas No'lu soruşturma dosyası, Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne geldi. Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen vakit kaybetmeden soruşturmayı yürütmek üzere özel yetkili savcılar Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin'i görevlendirdi. Soruşturma Görüşen'in koordinesinde özel yetkili 2 savcı tarafından yürütülecek.



Zaman