İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkeme-si’ndeki duruşmaya, ‘terör örgütü üyeliği’nden 6-15 yıl hapisle yargılanan tutuklu sanıklar Berna Yılmaz ile Ferhat Tüzer ile tutuksuz sanık Utku Aykar katıldı. Savcı Kasım İlimoğlu, esas hakkındaki görüşünü açıklarken “Haklarında kapatılma ve yasaklama kararı olmayan dernek, sivil toplum örgütlerinin eylemlerine katılan sanıklara sırf katılımları dolayısıyla sorumluluk yüklenemez” dedi. Sanıkların eyleminin anayasal düşünceyi açıklama sınırları içinde bulunduğunu belirten İlimoğlu, beraatlarını istedi.

Ancak mahkeme sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi Karara, ‘kuvvetli suç şüphesi, suçun niteliği, delil durumu ve adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı’ gerekçe gösterildi.

Annenin feryadı
Ferhat Tüzer’in annesi Hayat Tüzer, kararın ardından Radikal’e konuştu: “Sersem gibiyim… Çocuğum haklı bir talepte bulundu. Kimseye hakaret etmedi, küfretmedi. Tanıdık herkes şokta. Hiçbir şey kestiremiyorum, mantık aramıyorum. Ferhat’ın F tipinde ağır şartlarda sağlığı bozuldu. Sürekli ceza alıyor. Açık görüş cezası var, gidemiyoruz.”

Hukukçular: Devlet yargıcı
Tutukluluk kararını hukukçular ‘hukuk dışı’ olarak yorumladı:

Tutuklu gençlerin avukatı Taylan Tanay: Bence bu tavrı hukuk kalıpları içinde değerlendirmek mümkün değil. Mahkeme bu kararıyla Türkiye’de düşünce ve ifade hürriyetinin de engellendiğini gösteriyor. Ayrıca yine bu karar, yasadışı örgüt üyeliğiyle parasız eğitim istemenin aynı şey olduğunu da söylüyor.

Orhan Kemal Cengiz: Bu konu inc hukuki yorum kaldırmaz. Çünkü karşımızda çok kaba bir gerçek var. Hiçbir yerinden tutmak mümkün değil. Bir kere pankart açmak ceza gerektirecek bir şey değil. Fiziki saldırı olmadığı sürece bu ifade hürriyetidir. Türkiye’de tutuklama fevkalade kötüye kullanılıyor. Bence bu dava da AİHM’ye gidecek ve Türkiye yine ceza alacak.

Ergin Cinmen: AİHM pek çok kez benzer konularda Türkiye’yi zaten mahkûm etti. Yargıçlar kendilerini devletin yargıcı olarak görüyor hâlâ. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve AB sürecinde yargıçların tavrı çok önemli. Yargıçlar bu uygulamalarıyla Türkiye’ye iyilik etmiyor.


Radikal