Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre olay, 2011 yılının Aralık ayında meydana geldi. Olay tarihinde 14 yaşında olan R.Ü., ziyaretine gittiği arkadaşının evde olmaması nedeniyle evine dönmek istedi. Binadan inmek isterken R.A., N.İ., M.T. ve M.Ç. tarafından önü kesilen R.Ü., zorla kömürlüğe götürüldü. İddiaya göre R.Ü.'yü döverek kömürlüğe götüren şüpheliler, daha sonra kıyafetlerini çıkarttıkları küçük kıza ters ilişki yoluyla sırayla tecavüz etti. Cumhuriyet Savcısı, tecavüzün ardından şüphelilerin mağdurun çıplak fotoğraflarını çekerek diğer şüpheli E.K.'ya gösterdiğini ve E.K.'nın da bu fotoğraflarla şantaj yaparak R.Ü.'ye cinsel tacizde bulunduğunu belirtti.

Sağlık raporunda tecavüz izlerinin saptanmasının ardından 4 şüpheli tutuklanıp cezaevine gönderilirken, mağdurun daha sonra şüphelileri teşhis ettiği de vurgulandı. Şüphelilerden M.Ç.'nin cinsel saldırı olayını doğrulayan ifadelerine de yer veren savcı, 4 şüphelinin de 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'cinsel amaçlı hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından 36'şar yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Savcı, mağdura çıplak fotoğrafları olduğunu söyleyerek şantaj yapan E.K.'nın ise 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

ADLİ TIP KURUMU:RUH SAĞLIĞI BOZULDU

İddianamenin kabul edilmesinin ardından tutuklu sanıklar R.A., N.İ., M.T. ve M.Ç. ile tutuksuz sanık E.K.'nın yargılanmasına Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2012 yılında başlandı. Yargılama sırasında tutuklu sanıklar suçlamaları reddederken, Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi'nden gönderilen raporda, mağdurun maruz kaldığı cinsel saldırı nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu belirtildi.

Davanın son celsesinde esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanıklardan M.Ç.'nin olaydan bir hafta sonra da fotoğraflarını çektiğini söyleyerek mağdura cinsel ilişkiye girmek için şantaj yaptığını söyledi. Tutuksuz sanık E.K.'nın da mağdura 'Kömürlükteki fotoğraflarını herkese göstereceğim' şeklinde şantaj yaptığını vurgulayan savcı, tüm sanıkların cezalandrılmalarını talep etti. Savcının esas hakkındaki görüşüne karşı söz hakkı verilen sanıklar, yine suçlamaları kabul etmedi.

MAHKEME CEZA YAĞDIRDI

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, daha sonra kararını açıkladı. Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıklar R.A. ve N.İ.'nin 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ve 'hüriyyetten yoksun kılma' suçlarından 24'er yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Olay tarihinde 18 yaşından küçük olan sanıklar M.T. ve M.Ç. ise aynı suçlardan 17'şer yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı. Verilen cezanın üst sınırdan verildiği, herhangi bir indirim uygulanmadığı vurgulandı. Ayrıca sanıkların tutukluluk halinin de devamına hükmedildi. Mahkeme heyeti, mağdur R.Ü.'ye şantaj yapan sanıklardan E.K.'yı da 8 ay hapis cezasına çarptırarak, bu cezayı paraya çevirdi.

DHA-Felat BOZARSLAN