ANKARA - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde atılan bomba sonucu yedi sol görüşlü öğrencinin yaşamını kaybettiği katliam sonrasında açılan kamu davasını zamanaşımına uğratan Cumhuriyet savcıları ve hâkimler hakkında soruşturma açıldığını kaydetti. Ergin, söz konusu savcı ve hâkimlerin, disiplin yönünden gereğinin yapılması için HSYK’ya sevk edildiğini belirtti.

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, kamuoyunda 16 Mart davası olarak bilinen saldırıyı Meclis gündemine taşıdı. Halis, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, olayla ilgili 1988 yılında açılan davanın zamanaşımına uğradığını anımsatarak, “Olayın aydınlatılması için bir girişiminiz var mı?” diye sordu.

Kusurlu bulduk
Önergeyi Başbakan Erdoğan adına yanıtlayan Adalet Bakanı Ergin, Cumuriyet savcıları ve hâkimlerin görevleriyle ilgili düzenlemeleri anımsatarak şu bilgileri verdi: “16 Mart 1978 tarihinde meydana gelen ‘bomba atıp silahla tarayarak tasarlamak suretiyle yedi öğrenciyi öldürmek ve tasarlayarak adam öldürmeye kalkışmak’ suçunun sanıkları hakkındaki İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 1995/128 esasına kayden açılan kamu davasını, 30 yıllık süre içerisinde sonuçlandırmayarak zamanaşımına uğramasına sebebiyet veren ilgili Cumhuriyet savcısı ve hâkimler hakkında; Bakanlığımızca soruşturma başlatılarak, kusurlu görülen Cumhuriyet savcısı ve hâkimler için disiplin yönünden gereğinin tayin ve takdiri için soruşturma evrakı 24/02/2009 tarihli ‘olur’la Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 87. maddesi uyarınca HSYK’ya tevdi edilmiştir.”


Beyazıt Meydanı’nda 16 Mart 1978 tarihinde öğrencilerin üzerine bomba atılmış, yedi öğrenci ölmüştü.


Yedi solcu katledilmişti
16 Mart 1978 tarihinde İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde üniversiteden çıkan bir grup solcu öğrenci üzerine bomba atılmış ve 7 öğrenci hayatı kaybederken, 50 öğrenci yaralanmıştı. Katliamı gerçekleştirenlerin yargılanması için 1988’de bir dava açılmış, ancak dava delil yetersizliğinden düşmüştü. Deliller yeniden toparlandıktan sonra 1995’te konuyla ilgili ikinci dava açılmıştı.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi davayı zamanaşımı gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde ortadan kaldırmıştı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, zamanaşımı gerçekleştiği dönemde Adalet Bakanı’ydı ve 16 Mart katilama tanık olduğunu ve zamanaşımının kendisini üzdüğünü ifade etmişti.


RİFAT BAŞARAN / Radikal