Sakarya'da yapı ortaklığına fazladan üye yaparak para topladığı ve aynı daireyi birkaç kişiye birden sattığı iddiasıyla 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan yargılanan ve mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen müteahhit Nedim Ataşen, mağdurlarla bir araya geldi. Tartışmaların yaşandığı toplantıda müteahhit, icra ve tedbirlerin kaldırılması durumunda inşaatların tamamlanacağını ve tapuların teslim edileceğini söyledi.

Adapazarı ilçesinde, kooperatife fazladan üye yaparak para topladığı ileri sürülen ve 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan yargılandığı Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 2 yıl tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Çevre Kent Konut Yapı Ortaklığı Başkanı ve müteahhidi Nedim Ataşen, mağdurlarla bir araya geldi.
Can Düğün Salonu'ndaki toplantıya avukat ile katılan Ataşen, hiçbir zaman kuruluşu ve üyeleri hakkında kötü düşüncesinin olmadığını söyledi.

2003 yılı Eylül ayında üye kayıtlarının, 2004 yılında da inşaat çalışmalarının başladığını kaydeden Ataşen, 2006 yılı sonuna kadar inşaat çalışmalarının güzel gittiğini ifade ederek; "2006 yılı sonunda hükümet belediyeler üzerindeki yükünü azaltmak için bir takım seri tedbirler aldı. O güne kadar pazarlık sistemiyle yaptırdığımız işlere sabit fiyatlar uygulanmaya başlandı. 2006 yılından önce bir zemin etüdünü 500 liraya yaptırıyorduk. 2006 yılı sonunda bu fiyat 2 bin 100 liraya çıkmıştır. İnşaat maliyetlerinin yanı sıra malzeme fiyatları da 3 katına çıktı. 1., 2. ve 3. etaplardaki hak sahiplerinden toplanan paralar inşaatlarda kullanıldı. Dairelerine giren insanlar dışarıda kalan üyeleri hiç düşünmedi." dedi.

Tutuklandıktan sonra hakkında 'gümrükte yakalandı, yurt dışındaki akrabalarına para kaçırdı' şeklinde asılsız ithamlarda bulunulduğunu kaydeden Ataşen, şunları söyledi: "Cezaevine düşünce beni dolandırıcılıkla suçlayanlara sesleniyorum. Ben buraların ifrazını, parsellerini yapmayıp, kötü zihniyet taşısaydım, bütün bu yerleri bir bankayla anlaşarak veya tefeciye devir yapsaydım kimsenin ruhu bile duymazdı. Hiçbir zaman kötü düşünmedim. 15 ay cezaevinde yattıktan sonra ilk duruşmaya çıktım. Bu dairelere 6 veya 7 kez bilirkişi getirerek tespit yaptırdılar. Gelir ve gider arasında 480 bin lira fazla harcama yapmışım. Ben buradan aileme yedirmedim, kalben huzurluyum."

"ÖDEME ALMAMIZ DURUMUNDA İŞLER KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK"
İnşaatta kullanılmak üzere stoklanan 1,5 milyon liralık malzemelerin cezaevine girince talan edildiğini ileri süren Ataşen, "Bazı kişiler kendi çıkarları için durmadan şahsım ve kuruluş hakkında dava açmaktadır. Bunu yaparken de diğer üyelere ağır zarar vermektedirler. İnsanlar biraz duyarlı ve vicdanlı olmalıdır. Sizlere 'avantaj sağlayacağım' diye dernek kuran kişiler az miktardaki parayla dairelerinde oturmanın hesabını yapmaktadır. Bunlara uyduğunuz taktirde zararlı çıkarsınız." ifadesini kullandı.
'Buraya sahip çıkmanız durumunda eskiden nasıl var gücümle çalıştıysam aynı şekilde çalışmaya devam edeceğim' diyen Ataşen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki yıl duran şantiyeyi harekete geçirebilmek için belirli bir ödemeye ihtiyacımız var. İki yıl hiç aidat ödenmedi. Üyelerden ilk etapta 3 ile 5 bin lira gibi ödeme almamız durumunda işler kaldığı yerden devam edecek. İcra ve tedbirlerin bir an önce geri çekilmesi gerekmektedir. İcra ve tedbirlerin devam etmesi halinde ne ben ilerleyebilirim, ne de sizler tapu sahibi olabilirsiniz. Devam edecek ve etmeyecek üyelerle görüşerek yardımcı olmaya çalışacağız. Bu kuruluşun isminden anlaşıldığı üzere yapı ortaklığıdır, tüm üyeler buraya ortaktır. Bu saatten sonra geriye dönecek halimiz yok."

Ataşen'in konuşmasının ardından söz alan mağdurlar, konutlarını, tapularını ve yatırdıkları paraları nasıl alacakları konusunda bilgi almaya çalıştı. Paralarını ödedikleri halde evlerini teslim almayan bazı mağdurlar, kendilerinden az para ödemelerine rağmen tamamlanan konutlarda oturan diğer mağdurlarla tartıştı. Zaman zaman Ataşen ile mağdurlar arasında gergin anlar yaşandı.

Uzun süren toplantının ardından mağdurlar olaysız şekilde dağıldı. Toplantıda çevik kuvvet ve polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.

Cumhuriyet savcısının hazırladığı iddianamede, sanık Nedim Ataşen'in 'nitelikli dolandırıcılık' suçunu 366 kişiye karşı işlediği gerekçesiyle her bir mağdur için ayrı ayrı olmak üzere, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası talep ediliyor. Davalar sebebiyle Ataşen'in banka hesapları ve mal varlığına tedbir konulmuştu.


CHA