Neşet KARADAĞ / ADANA (AHT)

Adana'da bir marketten farklı günlerde 2 adet cips ile 15 lira para gasp ettikleri iddia edilen 3'ü çocuk 4 kişi hakkında açılan iki dava birleştirildi. 2'si tutuklu 4 kişi hakkında toplam 39 yıl hapis cezası istenirken; market sahibi çocuğun şikayetinden vazgeçmesi üzerine tutuklu 2 sanık tahliye edildi.

1. GASP: 1 CİPS VE 10 LİRA
Demetevler Mahallesi 53056 Sokak'taki Aslı G. işlettiği G. Market'e 2 Mart'ta saat 13.00'de T.Ç. (15) ve arkadaşı Yunus Oyandı (20) geldi. T.Ç., markete zaman zaman annesinin yerine bakan O.'dan (13) bir paket cips isteyip borca yazmasını istedi. O.'nun borca yazmak istememesi üzerine T.Ç., cebinden çıkardığı bıçağı O.'ya göstererek, "Bu bıçağı görüyor musun sana saplarım" diyerek tehdit ettikten sonra 2 lira değerindeki 1 adet cips ile yazarkasadan 10 lira alıp kaçtı.

2. GASP: 1 CİPS, 5 LİRA
8 Mart'ta ise bu kez A.T. (16) ile kuzeni M.T. (15) markete gelip 50 kuruş değerindeki 1 cips ile kasadaki 5 lirayı gasp etti. Cips gaspı olaylarının polise bildirilmesi üzerine yakalanıp tutuklanan T.Ç. ile Yunus Oyandı ile serbest bırakılan A.T. ve kuzeni M.T. hakkında iki farklı dava açıldı. Davalar Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleştirildi.

"BORCA ALDIK"
4 sanık, mahkemedeki savunmalarında suçlamayı kabul etmedi. Hakkında 15 yıl hapis cezası istenen Yunus Oyandı, T.Ç.'nin gerçekleştirdiği olay sırasında market dışında olduğunu söyledi. Yaşı küçük olduğu için 8 yıl hapsi istenen T.Ç. ise, cipsi ve parayı borç olarak aldığını öne sürdü. 8'er yıl hapisleri istenen A.T. ve kuzeni M.T. de, "Markete 4 lira borç vardı. O gün kırtasiyeci bizi pil almaya göndermişti. 75 kuruş verdik. Pili vermeyip ?borçtan düşeceğim' dedi. Israr edince bize bıçak çekti. Birisi gelip ayırdı" dedi.

Duruşmaya annesiyle birlikte gelen O.G., sanıklardan şikayetçi olmadı. O.G., mahkemede cipsler ile kasadaki paraların nasıl gasp edildiğini şöyle anlattı:
"T.Ç. içeri geldi. Yunus ise dışarıda oturuyordu. Bir cips isteyip borca yazmamı istedi. Ben de borç veremeyeceğimi söyledim. Bıçak çıkartıp, ?Bu bıçağı sana saplarım' deyince korktum. 2 lira değerindeki cipsi verdim. T.Ç. çıkarken de kasadan 10 lira aldı. Başka gün ise A.T. ile M.T. geldi. Pil almak için 75 kuruş verdiler. Pil vermedim. Çünkü onların tanıdığı bir çocuk cipslerden alıp kaçmıştı. Ben de bu parayı cipse mahsup edeceğimi söyledim. Korkumdan elime bıçak aldım. A.T. bana yumruk vurdu. Kavgayı bir komşumuz ayırdı. A.T. giderken bana ?Ben sana gösteririm' dedi. 10-15 dakika sonra tekrar geldi. A.T. boğazıma yapıştı. Pili verdim, giderken de kasadan 5 lira aldı."

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yunus Oyandı ile T.Ç.'nin tahliyesine karar verirken, duruşma 2 çocuğu pil almaları için markete gönderen kırtasiyecinin tanık olarak dinlenmesi için ertelendi.