AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 4. yılında  katledildiği yerde anılacak. Dink’i öldüren Ogün Samast, azmettirdiği iddia edilen Yasin Hayal ve Erhan Tuncel de Hizbullah sanıklarının firarıyla gündeme gelen CMK’nın 102. maddesi uyarınca, haklarında bir hüküm kurulmadığı takdirde gelecek yıl cezaevinden çıkacak. Dink 19 Ocak 2007 tarihinde, saat 15.00 sıralarında Agos gazetesinin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Soruşturma sonucu 18 sanık hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Dava sürecinde dosyanın asıl faillerinden Samast’ın dosyası, yaşı nedeniyle  İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

Dink'in öldürülüşünün 4. yılında önemli karar

Davanın son duruşmasında ara kararını açıklayan mahkeme, Tuncel ve Hayal için tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 7 Şubat’a ertelemişti. Duruşmalar sırasında, suikasttan aylar önce istihbarat birimlerinin uyarıldığı iddiası gündeme gelmiş, ancak jandarma ve polis istihbaratının neden harekete geçmediği sorusunun cevabı bulunamamıştı.

Öte yandan, Dink’in bir yazısı nedeniyle “Türklüğe hakaret” suçundan hakkında verilen mahkumiyet kararı ve “cinayet sonras polis ve jandarma görevlileri hakkında etkili soruşturma yapılmaması” nedeniyle ailesinin yaptığı başvuru AİHM’de ele alınmıştı.  Türkiye’nin “nasyonel sosyalizm”i öven bir eski Nazi ile ilgili kararına atıf yapılan savunma büyük tepki toplamıştı, Ankara bu dava sonucu aileye toplam 133 bin 595 Avro tazminat ödemeye mahkum olmuştu.

Verilecek karar bekleniyor

Tüm bu gelişmelerin ardından, 1 Ocak 2011’den itibaren yürürlüğe giren CMK’nın 102. maddesi, Dink cinayetinin sanıkları için de bir umut kapısı oldu. Samast ve Hayal 24 Ocak, Tuncel de 26 Ocak 2007’de tutuklandı. Mahkeme, Dink cinayetini “devlete karşı işlenen suç” kapsamında görmezse; Samast, Hayal ve Tuncel 2012’nin ilk günlerinde serbest kalacak. Temyize gitmesi halinde dava Yargıtay’da görüşülecek. Bu tarihe kadar Yargıtay’dan karar çıkmaması durumunda yine bu üç kişi tahliye edilecek.(Cumhuriyet)