Kulp cumhuriyet savcısı, dosyayı zamanaşımından kurtararak şüpheli 37 asker hakkında soruşturma başlattı. Bu kapsamda öldürülen 3 PKK'lı teröristin cenazesinde asker ile vatandaş arasında yaşanan gerginliğe dikkat çekildi. Bu esnada bir askerin ensesinden vurularak olaylara zemin hazırlandığı belirtildi. Raflarda unutulan 1993'e ait fezlekede de valinin itirazına rağmen kalabalığa ateş açıldığı ifade ediliyor. 

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, 1991 yılında kırsalda öldürülen terör örgütü mensubu 3 kişinin cenazelerinin ilçe merkezine getirildiği sırada, güvenlik önlemi alan asker ile cenazeleri karşılamak için toplanan vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. Olay günü, bölgede görevlendirilen Kulp, Hazro, Silvan, Ergani ve Lice jandarma komando bölüklerini 'Yedibela İsmet' lakaplı dönemin Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı Albay İsmet Yediyıldız komuta etti. Gerginliğin arttığı sırada güvenlik güçleri safında bulunan görevli bir er, ensesine isabet eden kurşunla şehit oldu. Dönemin Diyarbakır Valisi Ahmet Cemil Serhadlı'nın 'kalabalığa ateş açmayın' talimatına rağmen ilçede bulunan eski Albay İsmet Yediyıldız, ateş talimatı verdi ve açılan ateş sonucu 7 kişi öldü, 2 vatandaş da yaralandı. Cenaze törenine katılan 54 kişiyle ilgili dönemin devlet güvenlik mahkemesinde açılan davada sanıklar beraat etti. Kulp Cumhuriyet Savcılığı, 1992'de Adalet Bakanlığı'na iletilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na fezleke gönderdi. Savcı Akkuş, fezlekesinde Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Yediyıldız'ın 'görevin ifası sırasında adam öldürmek ve aynı suça teşebbüs' suçlamasıyla yargılanması için izin istedi. Ancak savcıya izin verilmedi. 

Dosyaya daha sonra bakan dönemin Kulp Cumhuriyet Savcısı Faruk Yılmaz'ın hazırladığı ve raflarda 19 yıl bekletildiği anlaşılan fezleke, Terör ve Terörle Mücadelede Doğan Zararların Karşılanmasına Dair Kanun kapsamında, avukat Nahit Eren'in başvurusu üzerine ortaya çıktı. Eren, "Kulp Cumhuriyet Savcılığı, dosyanın zamanaşımına uğramasına kısa bir süre kala bir suç duyurusu dilekçesi ile yeniden soruşturma açtı. 'Adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs'ten açılan soruşturma kapsamında olayın yaşandığı gün Kulp'ta görevli olan 37 subay ve astsubayın ifadesi alındı. Bundan sonra cumhuriyet savcısı iddianame hazırlayacak." dedi.




Zaman