28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 75. duruşmasında dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan ifade verdi. Kazan hayatının en zor kararı olduğunu ve şikayetçi olmadığını söyledi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan ifade verdi. Yargılanan kişiler arasında arkadaşları olduğunu kaydeden Kazan, “28 Şubat sürecinin en çok mağduriyetini çekmiş olanlardan birisiyim. 28 Şubat tutuklamaları başlarken ben de şikayet dilekçesini taktim ettim. Sürecin başlangıcı için 26 Aralık 1995'deki seçimleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Erbakan'ın yurt dışı ziyaretlerinden sonra 'bir askeri yetkili dedi ki' şeklinde haberler çıkmaya başladı. Bizim açımızdan üzüntünden başka bir şey değildi. Biz vatanımızı milletimiz seviyorduk. İçimizde en fazla çalışan Erbakan Hocaydı.” dedi.

Dönemin İç İşleri Bakanı Meral Akşener'in kendisine bir belge verdiğini kaydeden Kazan, “Erbakan'a 'bu belge işi darbeye götürecek' dedim. O da Genelkurmay Başkanı ile görüşeyim dedi. Genelkurmay Başkanı ne dedi bilmiyorum” ifadelerini kullandı. Kazan şöyle devam etti: “2 yıl sonunda hükümetin devam edecek durumu yoktu. Medyada çıkan haber vardı. Refah-Yol'u zora sokan sadece askeri yetkililer değildi. Medya da vardı. Bir yandan iş yapmaya çalışıyorsunuz, bir yandan askeriye dozunu artırarak, bir yandan da medya böyle gün geçirdi. Biz de istifa edelim dedik. Hayırlı olanı yaptık. Bir taraftan asker, bir taraftan adliye başsavcısı, bir taraftan Yargıtay başsavcısı bizi istifaya götürdü.”

Mahkeme başkanının “Sanıklar yönünden tehdit size doğru oldu mu?” sorusuna Kazan 'hayır' cevabını verdi. Kazan yine mahkeme başkanın “Şikâyetçi misiniz davaya katılmak istiyor musunuz?” sorusuna ise, “Hayatımın en zor kararıdır. Şikâyetçi değilim.” şeklinde cevap verdi.

"BEN DE İNSANIM"

Şevket Kazan'ın avukatı İsmail Aydost, Kazan'ın yazılı dilekçede şikayetçi olduğunu Kazan'a tekrar şikayetçi olup olmadığının sorulmasını istedi. Kazan, “Gelinen noktada her insanda vicdan var ben de insanım, şikayetçi değilim” dedi. Kazan'ın bu ifadelerinin ardından başta Çevik Bir olmak üzere sanıklar Şevket Kazan'a teşekkür etti.

ANKARA/CİHAN