Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 28 Şubat soruşturmasının tutuklu şüphelileri, tutukluluk durumlarının incelenmesi için adliyeye getirildi.

Şüpheliler, "4. Yargı Paketi" ile tutukluluğun incelenmesinde yapılan değişiklik uyarınca, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle yetkili hakimlere beyanda bulundular.

Hakimler, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarının tutukluluğun devamı yönündeki taleplerini, şüpheliler ve avukatlarının da görüşünü aldıktan sonra değerlendirdi.

Avukatlar, soruşturmanın 76 tutuklu şüphelisinden 72'sinin Ankara Adliyesi'ne getirildiğini, diğerlerinin İstanbul'da olduğunu bildirdi. Tutuklu şüphelilerden biri ise sağlık problemi nedeniyle adliyeye getirilmedi.

Tutukluluk durumları, TMK'nın 10. maddesiyle yetkili hakimler Nihal Uslu ve Halil İbrahim Kütük tarafından değerlendirilen tutukluların tümünün tahliye talepleri reddedildi.

Kütük, "4. Yargı Paketi" ile tutukluluğun incelenmesinde yapılan değişiklik uyarınca, 28 Şubat soruşturmasının 35 tutuklu şüphelisi ile avukatlarının beyanlarını aldı. Yaklaşık 21 saat süren beyan alma işleminin ardından Hakim Kütük, yaptığı değerlendirmede, şüphelilerin tutukluluklarının devamına karar verdi.

Hakim Kütük'ün tutukluluğunun devamına karar verdiği isimler arasında, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan, Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ile Balyoz davası tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman, Emekli Korgeneral Kamuran Orhon ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu da da bulunuyor.

Diğer Nöbetçi Hakim Nihal Uslu ise beyanını aldığı 38 kişinin tutukluluğunun devamına karar verdi. Uslu, 28 Şubat soruşturmasının 38 tutuklusu ile avukatlarının beyanlarını aldı. Yaklaşık 23 saat süren beyan alma işleminin ardından Hakim Uslu, yaptığı değerlendirmede, bu kişilerin tutukluluklarının devamına karar verdi.

Emekli Orgeneraller Çevik Bir ve Fevzi Türkeri ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak da tutukluluğunun devamına karar verilen isimler arasında bulunuyor. 

Hakim Uslu'nun da kararını açıklamasıyla, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin tutukluluk incelemesi sona erdi.

Şüphelilerin yakınlarının da sabah saatlerinden itibaren toplandığı Ankara Adliyesinin önünde sorgu süresince bir ambulans hazır bekletildi.