Akçakale Adliye binasının yetersiz kalması nedeniyle, İlçe Halk Kütüphanesi'nde görülen duruşmada yargılanan 49'u tutuklu 94 sanıktan örgüt liderliği ile suçlananların 650 ile 3 bin 250 yıl arası hapsi isteniyor. Aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu 648 mağdurun şikayetçi sıfatıyla başvurmasının ardından soruşturma başlatan polis, yaptığı araştırmada aramaların tamamının Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nden gerçekleştiğini saptadı. Yapılan incelemede 2 yıl gibi kısa bir sürede binlerce mağdurdan milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiği saptanan şebekenin 94 üyesi gözaltına alındı. Polis ve savcılık sorgusunun ardından 49 şüpheli tutuklanırken, 45 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yaşananların ardından Cumhuriyet Savcılığı tarafından şebeke üyeleri hakkında, 'suç işlemek için örgüt kurmak', 'örgüte üye olmak', 'evrakta sahtecilik', 'bankacılık kanununa muhalefet' ve 'nitelikli dolandırıcılık' suçlarından iddianame hazırlandı. Savcılığın hazırladığı 17 klasörden oluşan 990 sayfalık iddianamenin kabul edilmesinin ardından sanıklar hakkında Akçakale Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

60 avukat tarafından savunulan 94 sanığın yargılanacağı adliye binasının fiziki anlamda yetersiz kalması nedeniyle, duruşmanın İlçe Halk Kütüphanesi toplantı salonunda yapılması kararlaştırıldı. Kütüphane salonunun düzenlenmesinin ardından bugün sabah saatlerinde duruşma için hazırlıklar yapıldı. Duruşmanın görüleceği Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'ndeki İlçe Kütüphanesi çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Sabah saatlerinden itibaren sanıklar, tutuklu bulundukları cezaevlerinden cezaevi nakil araçları ile ilçeye getirildi. Sanık yakınlarının da duruşmanın yapılacağı kütüphane çevresinde toplanması üzerine, sanıklar cezaevi nakil araçlarından üçerli gruplar halinde indirilip jandarmaların arasında duruşma salonuna götürüldü. Kontör şebekesinin ilk duruşmasına başlanırken, iddianame kapsamında 49'u tutuklu 94 sanık için 2 ile 3 bin 250 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

Geniş güvenlik önleminin alındığı ilçede sanıkların yargılanmasına başlanırken, yakınlarının ise duruşma salonu çevresindeki bekleyişi sürüyor.



İHA