12 Eylül darbesinin ardından Türkiye genelinde başlatılan operasyon ve soruşturmalardan kamu görevlileri de etkilendi. Darbeden 6 ay sonra, Kastamonu'da öğretmenlik yapan ve henüz 1 yıllık öğretmen olan Yılmaz Cerek de yasadışı sol bir örgüte üye olduğu iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklandı. Cerek, öğretmen ve öğrencilerin yargılandığı davanın sonunda 5 yıl hapse mahkum edildi. Tutuklandığı tarihte açığa alınan Cerek'in cezasının onanmasıyla meslek yaşamı da son buldu.

Emekli oldu ama

Cezaevinden çıktıktan sonra farklı işlerde "işçi" olarak çalışan Cerek, hizmet süresini öğretmenlik yaptığı dönemdeki hizmet süresiyle birleştirerek emekliye ayrıldı. Çalıştığı son kurumdan emekli ikramiyesini alan Cerek'e, Emekli Sandığı'na tabi çalıştığı yılların tazminatı ödenmedi. Cerek, bunun üzerine Emekli Sandığı'na birden çok başvuru yaparak, 12 Eylül dönemindeki hizmetinin ödenmesini istedi. Cerek, hem 1 yıl öğretmenlik yaptığını hem de cezaevinde olup da meslekten atılmadan 3 yıl 2 aylık sürenin geçtiğini belirterek, gerekli ikramiye bedelinin hesaplanarak ödenmesini talep etti. Ancak bu talep Emekli Sandığı tarafından reddedildi.

Cerek, bunun üzerine Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde dava açarak, Emekli Sandığı'nın red yanıtının iptali, gerekli ikramiyenin hesaplanarak kendisine ödenmesi talebinde bulundu. Davayı geçtiğimiz aylarda karara bağlayan mahkeme, emsal niteliğindeki kararında Emekli Sandığını haksız buldu. Kararda, davanın hizmet süreleri birleştirilerek emekliye ayrılan Cerek'in, Emekli Sandığı'na tabi olduğu sürenin emekli ikramiyesinin ödenmesi talebi üzerine açıldığı kaydedildi.

1720 TL ödendi

Hizmet süreleri birleştirilerek emekliye ayrılanlara hangi kurumun ikramiye ödemesi gerektiğine yönelik yasal düzenlemelerin sıralandığı kararda, "Son defa Emekli Sandığı'na bağlı bir kurumdan emekliye ayrılmayan ve bu nedenle Emekli Sandığı tarafından emekli ikramiyesi ödemesi yapılmayan kişilere belirtilen hizmet süreleri ve görevde oldukları dönemdeki katsayılar gözetilerek emekli ikramiyesi ödenmesi gerekmektedir. Davacıya hukuka aykırılığı saptanan dava konusu işlem nedeniyle uğradığı zararın hesaplanarak emekli ikramiyesi tutarı üzerinden yasal faiziyle tazmini gerekmektedir" denildi. Karar doğrultusunda Emekli Sandığı, Cerek'e hizmet süresinin karşılığı olarak bin 720 TL ödeme yaptı. Davanın masrafları da Emekli Sandığı'nca ödendi. Karar özellikle uzun yıllar kamuda hizmet yaptıktan sonra tutuklanan ve hüküm giyenlerin meslekten atıldıkları tarihe kadar olan hizmet sürelerinin ikramiyesinin ödenmesi açısından önem taşıyor.