TBMM’de, devletin milyonlarca liralık zarara uğratıldığı usulsüzlere imza atan bürokratların cezaevine girmesini engellemek için “görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal” suçlarının cezalarında alt sınırı 3 aya kadar indirilirken, yargı da zor kullanarak arkadaşlarınının 4.5 TL’sini alan çocuğun 1.5 yıl mı yoksa 6 yıl mı ceza alması gerektiğini tartışıyor.

Bu kez 4.5 lira için
Yargıdan, ceza adaleti sistemini yeniden tartışma konusu yapabilecek nitelikte bir karar çıktı. Kararın, TBMM’nin, görevi kötüye kullanan ve görevi ihmal eden bürokratların ceza sınırlarını cezaevine girme sınırı olan 2 yılın altına çektiği döneme denk gelmesi, adaletle ilgili soru işaretlerini de arttırdı.
Tartışma yaratacak karara konu olay Antalya’da yaşandı. Arkadaşlarını dövmekle tehdit ederek birinden 50 kuruş, diğerinden 4 TL alan 15-18 yaş arasındaki çocuğun eylemi “gasp” olarak niteledi ve tutuklandı.
Yerel mahkeme, çocuğun eyleminin TCK’nın “yağma” suçunu düzenleyen ve 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngören 148. maddesine uyduğuna karar verdi. Mahkeme alt sınırdan ceza verdiği çocuğu, iki eylem için 6 yıl hapse mahkum etti ancak gasp edilen malın değerinin düşük olması halinde cezanın yarı oranında indirilebileceğini öngören hükmü uygulamadı. Mahkeme, buna gerekçe olarak, çocuğun arkadaşının üzerindeki tek para olan 50 kuruşun tamamını almasını gösterdi.

Yargıtay bozdu
Davayı inceleyen Yargıtay ise cezaları yüksek bularak bozdu. Yargıtay, malın değerinin düşük olmasına ilişkin düzenlemelenin uygulanarak, 50 kuruşluk gasp için verilen cezanın yarı oranında indirilmesini istedi.
Kararda, mahkemenin sadece 50 kuruşluk bölüm için gerekçe açıkladığı, 4 TL’lik ikinci eylemde neden indirim yapmadığını açıklamadığı belirtildi. Bu kısım için de ayrıca gerekçe açıklanması istendi. Yerel mahkeme, Yargıtay’a uyarsa çocuğa verilen ceza 3 yıla kadar inecek. Aksi halde çocuk 6 yıl hapis cezası alacak.


Maydanoz yasası
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun “maydanoz” olarak nitelendirdiği görevi kötüye kullanma ve görev ihmal suçlarına verilen hapis cezaları TBMM tarafından düşürüldü. Eskiden görevi kötüye kullanan kamu görevlilerine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilirken yeni yasayla verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadar olacak. Görevi ihmaleden kamu görevlilerine ilişkin verilecek ceza ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis iken yasa değişikliği ile 3 aydan 1 yıla kadar hapis olarak düzenlendi.



Milliyet